Lopov Provalnik Razbojnik Fantomka
Shutterstock
Lopov Provalnik Razbojnik Fantomka

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Provalnici iskorišćavaju vašu odsutnost kako bi otuđili plen, a žrtva može biti bilo ko. Da bi vaša kuća ili stan bili u što manjoj opasnosti, donosimo vam savete koje svako može iskoristiti i primeniti, a tako obezbediti svoj dom.

Kao da ste kod kuće

Ako vaš dom prividno izgleda kao da je neko u kući, većina provalnika će odustati od provale. Koristite svetlo koje se automatski uključuje i isključuje u sobama. Na taj način stvorićete iluziju kretanja iz sobe u sobu. Kada ste u kući, isključite automatsko svetlo.

Možete namestiti i automatsko paljenje i gašenje TV-a ili radija. Smanjite zvuk zvona na telefonu. Glasna i duga zvonjava telefona kazuje provalniku da nema nikog u kući ko bi se javio na telefon. Preusmerite pozive. U slučaju da provalnik pozivom pokuša da proveri da li je neko u kući ili ne. Zamolite susede da vam pokupe poštu ili letke. U većini slučajeva provalnici gledaju mesta gde se duže vreme nije pokupila pošta.

Otežajte im posao

Druga stvar koja je bitna provalnicima jeste lagan i jednostavan pristup vašem domu. Ne sakrivajte ključ na mesta gde ga je lako pronaći. Zaštitite prozore nevidljivim sigurnosnim trakama tako provalnik ne može lako razbiti staklo. Prozori bi trebalo da budu priključeni na kućni alarm i imati brave za otvaranje iznutra.

Nikada ne ostavljajte merdevine koje se mogu koristiti za pristup krovu ili prozoru. Uklonite i odsecite sve niže grane stabla pored kuće koje omogućavaju lakše penjanje.

Otežajte im skrivanje

Oduzimanje pljačkašu mesta za skrivanje je jedan od načina potpunoj zaštiti svoje kuće. Provalnici se skrivaju iza drveća i grmlja. Uklonite bilo sve grmlje pokraj vrata ili prozora. Ako ćete koristiti biljke pored kuće, izaberite trnovite biljke.

Instalirajte spoljnu rasvetu s detektorima pokreta za dvorište i kolni prilaz. Vaši susedi će najverovatnije primetiti ako se neko kreće oko vaše kuće.

Sigurnosni sistem

Iako sigurnosni sistemi nisu garancija da provalnik neće provaliti u vaš dom, zasigurno će im otežati ulazak. Odaberite sigurnosni sistem koji koriste detektore pokreta, kao i senzor za razbijanja stakla. Nikad ne stavljajte svoju lozinku za sigurnosni sistem pored sigurnosnih alarma.

Upoznajte svoje susede

Najbolja obrana od provalnika vam je vaš prvi sused. Upoznajte svoje susede i zamolite ih da pripaze na kuću dok ste vi odsutni.

Lažni lavež

Pored komšija, jedan od najboljih zaštitnika jeste čovekov najbolji prijatelj - pas. Iako se aktuelno prednost daje malim, lajavim psima, koji zalaju čim čuju kakav zvuk u blizini vrata i ne ućute dok ne zavlada tišina, ipak ne smemo zaboraviti da su veliki psi pogodniji za dresuru i da oni, takođe, imaju svoje metode koje bi provalnicima otežali posao. U slučaju da nemate psa, postoje alarmni sistemi koji ispuštaju snimljen lavež pasa, koji će navesti lopove da pomisle da nekog ima u kući čim se čuje pas.

Stop društvenim mrežama

Koliko god da vam je teško da odolite objavljivanju fotografija s letovanja na društvenim mrežama, ne radite to pre nego što se vratite kući. Takođe, nemojte najavljivati svoj odlazak na odmor. Tako ćete sprečiti da provalnik preko društvenih mreža sazna da je vaš dom prazan. Ako već ne možete odoleti stavljanju fotografija, pazite da budu vidljive samo vašim prijateljima.