Jlang Jlang, biljka
Shutterstock
Jlang Jlang, biljka

Shutterstock

Jlang Jlang, biljka, Foto: Shutterstock

Jlang-Jlang je drvo, koje raste u tropskim predelima Indonezije, Filipina i Azije. Drvo dostiže visinu do 20 m. Ima aromatične i nežne, roze, žute i ljubičaste cvetove. Još u drevnim vremenima se aroma Ylang-Ylang smatrala aromom osećajnosti i ljubavi. Ulje Jlang-Jlang-a se proizvodi na Madagaskaru.

U Indoneziji se mladenci kite mirisnim venčićima ove biljke i do danas. Aromatičnim dimom Jlang-Jlang-a su kadili kuće protiv svađa i kavgi. Žene u Polineziji su koristile ovu biljku kao parfem. Na Molučkim ostrvima se koristi krema sa uljem od Jlang-Jlang-a za profilaktiku infektivnih oboljenja i raznih kožnih infekcija.

Sastav Jlang-Jlang-a

Glavne hemijske komponente ulja od Jlang-Jlang-a su linalol, benzil acetata, benzil benzoat, metil eter, geraniol, nerol, terpineol, ilangol, evgenol i razne druge seskiterpene.

Ulje od Jlang-Jlang-a se dobija u nekoliko faza presovanja. Ulje koje se dobije od prvog presovanja se smatra "ekstra", a sledeća tri presovanja se nazivaju prvo, drugo i treće presovano ulje od Jlang-Jlang-a.

Ekstra devičansko ulje ima najveći sadržaj estra i ima sladak miris. Ulja koja se dobijaju u sledeća tri presovanja nisu toliko slatka. Ekstra ulje se ne koristi u aromaterapiji, već samo u parfimeriji.

Odabir i čuvanje Jlang-Jlang-a

Jlang-Jlang se može naći u vidu eteričnog ulja, kao i u raznim kozmetičkim sredstvima. Čuvajte eterično ulje dobro zatvoreno, na mestu gde nema direktne sunčeve svetlosti. Čuvajte van domašaja dece.

Koristi od Jlang-Jlang-a

Ulje od Jlang-Jlang-a spada u eterična ulja - afrodizijaci. Ima pikantnu aromu, slatku, sa blagim nijansama jasmina. Jlang-Jlang pozitivno utiče na nervni sistem, uklanjajući osećaj gneva i straha, napetosti i nemira. Efikasno je kod depresivnih stanja, nemira, nesanice, umora, PMS-a.

Ulje od Jlang-Jlang-a pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, jer snižava arterijski pritisak, umiruje srčani ritam i gušenje. Redovna upotreba ulja poboljšava snabdevanje srčanog mišića krvlju, smanjuje rizik od pojave stenokardije. Jača imunitet i ublažava grčeve. Jlang-Jlang je dobro sredstvo kod problema sa crevima.

Kao afrodizijak se ulje od Jlang-Jlang-a koristi zbog svog erotskog dejstva - jača privlačnost, stvara blagu euforiju i pojačava osećajnost. To je jedno od najerotičnijih i najromantičnijih ulja. Pomaže kod frigidnosti i impotencije.

Ulje od Jlang-Jlang-a univerzalno deluje na kožu - blagotvorno deluje na suvu, kao i na masnu kožu. Pomaže kod iritirane i oštećene kože. Ulje je korisno kod ujeda insekata, dezinfikuje i tonizira, podstiče cirkulaiciju u kapilare i hrani ćelije kože. Veoma je korisno u nezi kose, posebno kod nege oštećene kose. Jlang-Jlang je sredstvo i za intimnu kozmetiku.

Upotreba Jlang-Jlang-a

Jlang-Jlang se veoma često koristi u aromaterapiji. Za čišćenje vazduha u kući kapnite 2 kapi Jlang-Jlang-a, begamot, ružu i sok od limuna u aromatičnu lampicu. Ostavite da se miris raširi kroz prostorije i samo udišite.

Postoje aromatični medaljoni pomoću kojih možete osetiti neverovatnu aromu Jlang-Jlang-a. Na tržištu se mogu naći različiti medaljoni, u kojima ulje može trajati od nekoliko sati do nekoliko meseci.

Ulje od Jlang-Jlang-a se koristi i za masaže. Za to je potrebno da se pomeša 25 ml bademovog ulja, 2 kapi zdravca, 5 kapi lavande, 4 kapi sandalovine 2 kapi Jlang-Jlang-a. Pored masaže, ono se može koristiti i kao noćna krema za svaki tip kože, osim veoma osetljive.

Kod problema sa noktima, masaža sa eteričnim uljem Jlang-Jlang-a je veoma korisna. Ulje se može koristiti i za spa tretmane. Da biste uživali u potpunosti napravite kupku sa Jlang-Jlang-om i žalfijom. Za to je potrebno da kapnete dve kapi od svakog ulja u vodu.

Jlang-Jlang se dosta koristi u parfimeriji. Meša se sa voćnim i cvetnim notama. Ako imate zadah ili upalu desni, prsnite na četkicu za zube 2 kapi Jlang-Jlang-a.

Ulje Jlang-Jlang-a se ne preporučuje osobama koje su alergične na njega. Budite pažljivi, jer ulje je visokokoncetrisano.

Tagovi