Maslačak
Shutterstock
Maslačak

Shutterstock

Maslačak, Foto: Shutterstock

Maslačak je biljka koja nas asocira na dolazak proleća. Od početka proleća pa do jeseni možemo je pronaći na livadama, u prakovima pa i u našim vrtovima. Od davnima se koriste svojstva maslačka u lekovite svrhe, i to svi njegovi delovi.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Koren maslačka sadrži tarakscin, pektine, stereol, tanin, kalijum, pospešuje varenje, pročišćava i jača organizam pospešujući izbacivanje štetnih stvari , čisti sluznicu disajnih organa, a naročito je poznato njegovo delovanje u pročišćavanju i lečenju jetre. U slučaju poremećaja rada jetre, priprema se čaj od 25g korena i 25g listova maslačka, tako što se navedeno prokuva u 1l vode pola sata. Preporučuje se jedna šoljica ovog čaja pre svakog obroka.

Stabljike maslačka koriste se za čišćenje želuca i lučenja želučanih sokova, rastvaranje žučnih kamenaca ali i za čišćenje kože usled pojave lišajeva i raznih osipa. Takođe stabljike maslačka navode se kao odlično sredstvu za lečenje šećerne bolesti.

Listovi maslačka sadrže vitamine A, C, D i B grupe, kao i gvožđe, magnezijum, cink, kalijum, kalcijum, mangan, bakar. Preporučuje se upotreba kod urinarnih infekcija, kao i kod visokog krvnog pritiska, dok cvet maslačka ima antioksidativna svojstva, a od njega napravljen sirup koristi se za lečenje prehlade, bronhitisa kao i upale desni.

Recepti:

Čaj protiv dijabetesa

Napraviti mešavinu od po 20g korena maslačka, cvetova maslačka, listova borovnice, mahuna pasulja. Mešavinu preliti sa 0,5l hladne vode i poklopiti, ostaviti da stoji 12 sati, a onda je zagrevati na tihoj vatri do ključanja, nakon čega se ostavi da ključa 5min. Konzumacija: Šoljicu čaja piti tri puta dnevno, pola sata pre obroka.

Čaj za ‘topljenje’ žučnog kamena, protiv anemije i reume

U 0.2l tople vode dodati tri do pet korena (usitnjenog) maslačka, zagrevati na tihoj vatri do ključanja, ostaviti da vri 10min. Konzumacija: Piti dve šoljice čaja pola sata pre obroka.

Maslačak čaj napitak

Shutterstock

Maslačak čaj napitak, Foto: Shutterstock

Čaj protiv celulita

Za pripremu čaja potrebno je po 25g listova maslačka, korena maslačka, listova koprive, korena čička. Odvojiti korenje od listova u dve posude, promešati. Malu kašiku korenja preliti šoljicom vode, sve to ostaviti da ključa 20min. Nakon toga dodati malu kašiku lišća, skloniti sa vatre i ostaviti 10min, nakon čega procediti. Konzumacija: 2-4 šoljice dnevno.

Čaj za lečenje upale mokraćne bešike

Malu kašiku usitnjenih listova maslačka preliti sa 0,2l ključale vode, poklopiti i ostaviti 10 do 15min. Piti jednu šoljicu tri puta dnevno. Nakon tri meseca konzumacije napraviti pauzu od 30dana, zatim nastaviti konzumirati još tri meseca.