automobil pod snegom
printscreen/youtube

 

automobil pod snegom

printscreen/youtube

automobil pod snegom, Foto: printscreen/youtube

 

Zimske uslove vožnje vaš automobil ionako teško podnosi, a biće mu još teže ako ga rano ujutru, kad su temperature jako niske, prvo puštate da malo radi u mestu kako bi se zagrejao. Naime, iako je to nešto u šta većina vozača veruje i radi, taj postupak kolima više šteti nego što koristi.

Neki osporavaju, tvrdeći da je u pitanju navika iz vremena starih automobila, a nekima je i dalje prva jutarnja aktivnost desetominutno sedenje u automobilu koji radi na leru. Ko je u pravu?

Glavni argumenti onih koji tvrde da je zagrevanje motora suvišno su da se time nepotrebno troši gorivo, povećava zagađenje (studija iz 2009. pokazala je da rad automobilskih motora na leru proizvodi 1,6 posto ukupne emisije gasova odgovornih za globalno zagrevanje) i da automobili sa direktnim ubrizgavanjem jednostavno ne treba da budu zagrejani da bi funkcionisali normalno. Ovo je i tačno – rad mnogobrojnih kompjutera unutar automobila uspeva da upravlja hladnim motorom mnogo bolje, pa bi se moglo reći da je jedini rezultat desetominutnog rada na leru pretvaranje goriva u izduvne gasove.

S druge strane, ovo je samo deo onoga što se dešava unutar nezagrejanog automobilskog motora kada je hladno. Na niskim temperaturama ulje se zgušnjava i teče ka najnižem delu – karteru. Iz tog razloga, ulje nije samo daleko od mehaničkih delova koje treba da podmazuje, već je i put do njih otežan, jer pumpa ima zadatak da dopremi ulje čija je gustina drastično uvećana zbog niske temperature. Može se reći da, kada je motor nezagrejan, u prvim minutima radi bez podmazivanja. Nedostatak podmazivanja je glavni uzrok habanja pokretnih delova motora.

Još nekoliko saveta

U početku budite nežni sa papučicom gasa. Autu je potrebno oko 15 minuta, otprilike, da postigne normalnu radnu temperaturu. Ako silovito stiskate gas i jurite čim ste upalili auto, stvarate nepotrebni stres. Osim toga, ako jurite odmah nakon što ste upalili auto, potrošićete i do 12 posto više goriva da biste prešli jednaku udaljenost.

 

Komentari (2)

Aleksa

04.12.2019 21:49

Ustani te vi iz kreveta na mraz pa trcite.

mikica.gm

05.12.2019 07:57

Mislim da bilo kom automobilu(stari i novi)ne prija "hladan start"odmah,upravo zbog podizanja ulja iz kartera kaje višim delovima motora.3-4 minuta u mestu,a zatim polako "u drugu",narednih 5 min.To je moje iskustvo kod dizelaša.