Automobili
Alo!/ Masanori Jošida
Automobili

Alo!/ Masanori Jošida

Automobili, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

* Kineski tehnološki div "Huavej" razvio je detektor besa na putu

* Taj sistem prepoznaje i meri stres kod vozača, saopštili su iz kompanije

* Sistem će biti integrisan u vozila opremljena novom 5G tehnologijom

Opremljen je termalnim kamerama pomoću kojih prati nivo krvnog pritiska, kamerom koja prati pokrete vozačevih ruku i mikrofonom koji beleži ton glasa vozača.

Uz fiziološke reakcije na stres koje hvataju termalne kamere, sistem prepoznaje i različite gestove koje koriste ljudi pod stresom, kao i promene u tonu glasa pa čak i u korišćenju određenih izraza.

Pročitajte još:

 

Na primer, u slučaju da vozač gestikulira šakom ili srednjim prstom, automobil će automatski usporiti, a isto će se dogoditi ako se vozač koristi psovkama, pretnjama, uvredama ili počne da udara po unutrašnjosti vozila.

Vozač, kola, automobil, saobraćaj

Shutterstock, ilustracija

Vozač, kola, automobil, saobraćaj, Foto: Shutterstock, ilustracija

Razvoj ovog sistema, tvrde u kompaniji, odgovor je kompanije na sve izraženiju tržišnu tendenciju globalnih proizvođača automobila za primenom raznih senzora u vozila kojim bi se vozači podstakli na mirnu vožnju i izbegavanje alkohola u potpunosti.

- To bi značajno smanjilo broj nesreća u saobraćaju i rezultiralo nižom stopom smrtnosti u saobraćajnim nesrećama - saopštila je kineska kompanija.

Izašao iz kancelarije i krenuo prema predsedniku Vučiću, a onda je usledio neočekivan potez - Nećemo im dozvoliti!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 26.09.2019. 07:46 Oni su se srdačno pozdravili Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug Oni su se srdačno pozdravili, a na početku sastanka Lavrov je istakao da je glavna tema razgovora sa predsednikom Vučićem stabilnost i mir u regionu Zapadnog Balkana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Bonus video

Pukla cev kod "OŠ Starina Novak"