Apple, Epl
Tanjug
Apple, Epl

Tanjug

Apple, Epl, Foto: Tanjug

Južnokorejski proizvođač automobila Hjundai i američki tehnološki gigant Epl uskoro bi mogli da finaliziraju dogovor o proivodnji autonomnih električnih automobila, a pokretanje proizvodnih traka se predviđa za tri godine.

Pregovori su u punom jeku, očekuje se da će ovaj dvojac postići konačni sporazum do marta 2021, izvestio je u nedelju lokalni list Korea IT Njuz, pozivajući se na industrijske izvore. Prodajna jedinica kaže da će se automobili proizvoditi u fabrici u SAD-u, kojom će upravljati Hjundai-eva podružnica Kia Motors. Planiraju da izbace oko 100.000 vozila 2024. godine - tri godine ranije nego što je predloženo u prethodnim izveštajima.

Vest o potencijalnom povezivanju električnih automobila i baterija u petak je naglo povećala zalihe Hjundaija. Njene akcije skočile su za oko 20 procenata, dodajući oko 8 milijardi dolara tržišnoj kapitalizaciji kompanije, dok su akcije u njenom pridruženom preduzeću, Kia Motors, drugom po veličini proizvođaču automobila u Južnoj Koreji, porasle za više od osam procenata.

Eplove akcije nisu zabeležile tako ogroman rast poslednjeg trgovinskog dana u nedelji, ali su njegovi investitori već reagovali na vest da se tehnološki gigant konačno kretao napred sa planovima da izađe na tržište automobila krajem decembra.

Hjndai je prvi pomenuo potencijalno novo partnerstvo sa Eplom, u saopštenju nekim medijima, da su razgovori sa proizvođačem ajfona u toku,ali ništa još nije odlučeno.Iako je južnokorejska firma potvrdila da vodi pregovore sa američkim tehnološkim gigantom, kasnije se distancirala od te izjave.

Na osnovu svega, investitori su odlučili da ne pridaju značaju izmenu Hjundaijevog saopštenja.

PROČITAJTE JOŠ: