Menjanje Zamena točka Probušena guma
Shutterstock
Menjanje Zamena točka Probušena guma

Shutterstock

Menjanje Zamena točka Probušena guma, Foto: Shutterstock

Pročitajte još:

 

Prvi korak: Smestite se

Kada čujete neprijatan zvuk pucanja gume, najpre vozilo sklonite sa puta na neki parking, ugasite motor, upalite stop svetla i povucite ručnu kočnicu. Ručicu menjača prebacite u prvu brzinu. Poželjno je da svi putnici izađu iz vozila.

Napominjemo da vozilo treba da stoji na ravnoj površini koja se ne kliza, da bi zamena točka protekla bezbedno. Ako vaš automobil ostane sa probušenom gumom na putu, znajte da prema Pravilniku morate 50 metara iza vozila postaviti sigurnosni trougao i uključiti sva četiri migavca.

Preporučujemo i ovo:

 

Rezervni točak uglavnom se nalazi u gepeku, a kod nekih SUV vozila na vratima prtljažnika. Pre nego što prionete na menjanje, proverite da li je rezervni točak ispravan, odnosno da li je pritisak u gumi odgovarajući. Pre nego što podignete auto, malo razlabavite/popustite šrafove na točku.

Drugi korak: Podignite auto

Dizalicu postavite na čvrstu podlogu. Međutim, ako je vozilo silom prilika na mekšoj podlozi, onda ispod dizalice poturite čvrst predmet, to može biti lim ili daska, šta već nađete u autu ili u blizini. U suprotnom, dizalica i vozilo mogu biti oštećeni. Dakle, dizalicu postavljate blizu točka koji menjate, ali je najbolje da u priručniku pogledate koje je to tačno mesto, jer različiti automobili imaju različite pozicije.

Kamion nesreća bušna guma

Profimedia

Kamion nesreća bušna guma, Foto: Profimedia

Treći korak: Bezbednost pre svega

Kada podignete vozilo, stavite rezervni točak ispod auta u slučaju da padne sa dizalice. Naravno, nikako se ne podvlačite pod automobil ako ga drži samo dizalica, savetuje portal Internet-prodaja-guma.

Četvrti korak: Skinite točak

Sa oštećenog točka skinite poklopac i opustite matice kojima je pritegnut. Zatim tu stranu automobila potpuno odvojite od podloge dizalicom, odvrnite šrafove dva po dva u dijagonalnim parovima.

 

Peti korak: Zamena točka

Skinite točak i zamenite ga rezervnim. Ovde opet možete iskoristiti poturanje točka ispod automobila, radi sigurnosti, samo što ovaj put oštećeni točak stavljate ispod auta, a rezervni montirate. Matice za pritezanje točka lagano zategnite i polako spustite automobil na podlogu. Tek tada snažno zategnite matice ključem i to unakrsno.

Priznajte - zamena točka nije neka nauka.

Komentari (1)