auto otpad
Printskrin
auto otpad

Printskrin

oto: Printskrin

Gledajući istoriju tehničkih pregleda i uspoređujući pređene milje/kilometre, kompanija "Rapid Car Check" došla je do podatka o nešto više od šest posto vozila kojima je nameštena kilometraža (oko 2.48 miliona primeraka).

Vozilo na kojem se najviše namešta kilometraža u Velikoj Britaniji je popularni Vauxhall/Opel Combo.

Na čak 13.15% ovih vozila utvrđene su velike razlike u pređenim kilometrima. Sedeći je Ford Transit (12.99%), sledi BMW X5 (11.71%), Vauxhall/Opel Vectra (11.58%), Peugeot 206 (11.38%), Ford Transit Connect (11.06%), Fiat Punto (10.44%), M-B Sprinter (10.37%), Renault Clio (9.34%) te Renault Megane (8.95%), koji zaokružuje top 10.

U Velikoj Britaniji nameštanje kilometraže zasad je u sivoj zoni. Zabranjeno je prodavati polovni automobil za koji znate da ima nameštenu kilometražu, ali nije zabranjeno nameštati kilometražu. Međutim od 2012. godine ipak je osuđeno 112 građana zbog ove radnje.

Vraćanje kilometraže - šta raditi?!

Da je kilometraža vraćena, može se naslutiti na osnovu unutrašnjosti automobila: sedišta, papučica ili obloge volana.

- Čim vidiš da polovan automobil ima ispod 160.000, a da nije proizveden pre dve ili tri godine, znaj da je gazda nešto petljao sa kilometražom - jedan je od saveta koji se može čuti od iskusnijih kupaca i prodavaca polovnjaka.

Najjednostavnije je da od prodavca tražite broj šasije i u servisu na osnovu tog broja proveriti podatke o kilometraži, kao i o menjanim delovima. Sa druge strane, od kilometraže može biti važnije znati da li je automobil redovno servisiran, da li je vožen u gradskim uslovima, u privatne ili službene svrhe.