Automobili
EPA
Automobili

EPA

Automobili, Foto: EPA

Što su automobili stariji, njihovi vlasnici treba da računaju sa većim troškovima popravki, ali i sve ozbiljnijim problemima, od kojih neki na prvi pogled nisu očigledni, ali mogu imati teške posledice.

Sistem kočnica

Takođe, stariji modeli često nisu opremljeni nikakvim elektronskim sistemima koji su povezani sa kočnicama. A ako i jesu, lako je moguće da ni oni neće raditi ispravno ili barem ne u punom kapacitetu ako same kočnice nisu potpuno ispravne.

Zato se nikakvi simptomi problema sa kočnicama, poput propadajuće papučice, čudnih zvukova ili vibracija nikako ne smeju ignorisati jer bi mogli dovesti do ozbiljne nesreće.

Tragovi kočenja Guma Automobil Točak

Shutterstock

Tragovi kočenja Guma Automobil Točak, Foto: Shutterstock

Amortizeri i opruge
U istoj meri kao i kočnice i upravljački sistem, na ponašanje automobila u vožnji utiču i komponente ogibljenja, kao što su amortizeri i opruge.

Osim na samu udobnost vožnje, to utiče i na upravljivost i bezbednost automobila, a osim toga može uzrokovati i preterano i nejednako trošenje guma. A onda i njih, baš kao i amortizere, treba menjati barem u paru, jer će u suprotnom bezbednost u vožnju biti ozbiljno narušena.

Mehaničke komponente

I najkvalitetnije originalne delove potrebno je pre ili kasnije zameniti. U ovu grupu spadaju letva volana, servo pumpa, alternator…, i premda se na prvi pogled može činiti da problemi u vezi sa njima nisu toliko opasni kao neki drugi, to je daleko od istine.

U najgorem slučaju posledice mogu biti izletanje sa puta ili druga vrsta nesreće sa potencijalno teškim povredama putnika.

automobil, volan

Alo.rs/V.Đ.

automobil, volan, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Elektronske komponente
Što više elektronike, to više problema, često znaju da kažu stari majstori i mehaničari. Istina, čega nema, to se ne može pokvariti, ali sa druge strane, jasno je da se napredak ne treba i ne može zaustavljati.

Manji problemi kojih će se većina ljudi najpre setiti u ovoj kategoriji obično su situacije u kojima znaju da otkažu motori električnih podizača prozora ili centralnog zaključavanja, no kako elektronika danas upravlja praktično svim sistemima automobila, jasno je da pogođeni mogu biti i mnogo ozbiljniji elementi, posebno oni bezbednosni, uključujući razne sisteme asistencije vozaču, kao i "mozak" vozila u vidu centralnog računara, što može da dovede do skupocenih kvarova.

Da pritom ne moramo ići čak ni toliko daleko, pokazuje primer još jednog vrlo malog i jednostavnog, ali izuzetno važnog sklopa: elektromotora koji pokreće brisače vetrobrana ili zadnjeg stakla.

Njegov kvar znači i momentalni gubitak vidljivosti u slučaju atmosferskih padavina na putu, što u nekim situacijama može dovesti do fatalnih posledica.

Kiša Nevreme Vožnja po kiši Putovanje Brisači

Shutterstock

Kiša Nevreme Vožnja po kiši Putovanje Brisači, Foto: Shutterstock

Korozija
Iako se savremeni automobili danas prodaju sa garancijom na rđu koja obično ide i do 12 godina, već nešto starija vozila nisu toliko imuna na koroziju.

To se posebno odnosi na naše podneblje jer se putevi zimi temeljno posipaju solju.

Rđanju su podložni svi metalni delovi vozila starijih automobila i ovaj proces je teško zaustaviti čak i uz redovno pranje karoserije i podvozja.

Naravno, estetika je pritom u celoj priči najmanji problem, jer prave glavobolje nastupaju kad korozija prodre u samu strukturu vozila. Time se gubi čvrstoća koja je u sudarima i drugim saobraćajnim nezgodama posebno važna za bezbednost.

Pročitajte još: