Saobraćajna policija
Alo!/Dejan Briza
Saobraćajna policija

Alo!/ Dejan Briza

Saobraćajna policija, Foto: Alo!/ Dejan Briza

* Ako vas uhvate da telefonirate, sledi kazna od 10.000 dinara

* MUP pooštrava kontrolu od sutra

* Nove kazne i za one koji voze decu

Za nepropisno korišćenje telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Prilikom sankcionisanja vozača koji učine prekršaj nepropisnog korišćenja telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju, saobraćajna policija će dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristile sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način. 

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u Republici Srbiji nepropisno koristi telefon za vreme vožnje. Istovremeno, prisutan je trend povećanja broja ovog prekršaja, s obzirom da je za prvih šest meseci ove godine sankcionisano gotovo 25.000 vozača, što je za 13 odsto više u odnosu na prvu polovinu prethodne godine.

Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta, dok pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode osam puta.

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (3)

Đura

02.08.2019 15:41

A ko će kažnjavati policajce...pošto baš oni najviše krše ta pravila koja ste nabrojali...?

Marina

02.08.2019 17:52

Da li će se taj zakon važiti i za vozače javnog gradskog prevoza, oni ne ispuštaju telefone iz ruku?

Realist

02.08.2019 21:58

Vozačima koji naprave fatalnu grešku u saobracaju više smeta to što idu 2m u zemlju, nego što će da im pišu novčane kazne ili poene.... Super vam je naslov.. :D