Tehnički pregled, kvar, popravka, automobil, majstor
Dejan Briza
Tehnički pregled, kvar, popravka, automobil, majstor

Dejan Briza

Ilustracija, Foto: Dejan Briza

Preporučujemo i ovo:

 

- Razmišljam da otkažem saradnju osiguravajućim kućama sa kojima dugi niz godina poslujem - kaže za "Novosti" jedan od vlasnika linije tehničkog pregleda u Beogradu. - Jednostavno, sa pet odsto provizije ne isplati mi se da u mojim prostorijama izdajem polise, piše ovaj list.

To praktično znači da bi vlasnici vozila prvo išli na tehnički pregled, a zatim do najbliže "ispostave" neke od osiguravajućih kuća da plate polisu obaveznog osiguranja. Automatski bi to značilo da bi i po registracione nalepnice morali u MUP jer tehnički pregledi više ne bi mogli da nude "kompletnu uslugu".

Tehnički pregled

Ognjen Radošević

Tehnički pregled, Foto: Ognjen Radošević

Da ovaj stav nije usamljen, potvrđuje i predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP) Vladimir Marinković.

Pročitajte još:

 

- Umesto provizija od 15-20, pa i 30 odsto koliko su osiguravajuće kuće davale vlasnicima tehničkih pregleda sada se daje svega pet odsto, pa su i prihodi znatno smanjeni.

Prva reakcija je, kaže Marinković, bilo podizanje cene tehničkih pregleda, ali se ispostavilo da je to "odluka na kratke staze".

- Jednostavno, reagovalo je tržište pa su i cene tehničkih pregleda morale da idu naniže, a da bi poslovali rentabilno vlasnici TP moraju da smanjuju troškove pa je ukidanje izdavanja polisa najlogičniji potez.

Računica kaže, objašnjavaju naši sagovornici, da na liniji tehničkog pregleda, u jednoj smeni (po novim propisima vozilo mora da bude na pregledu najmanje 30 minuta), mogu da pregledaju prosečno 10 kola.

Tehnički pregled

Ognjen Radošević

Tehnički pregled, Foto: Ognjen Radošević

- To znači da ako po polisi obaveznog osiguranja ostaje 500-600 dinara zaradite maksimalno 5.000-6.000 dnevno. Pomnožite to sa 24 radna dana i shvatite da nemate dovoljno da platite dva radnika, a kamoli da nadoknadite druge troškove od računara, grejanja, interneta i slično - kaže Marinković.

U udruženjima tehničkih pregleda u Srbiji kažu da su se, posle smanjivanja provizije na pet odsto od strane osiguravajućih kuća obratili Narodnoj banci Srbije, koja je jedina nadležna da odredi visinu provizija.

 

- Rečeno nam je da je formirana radna grupa koja će razmatrati, između ostalog, i visinu provizija - kaže Marinković - Rok je, kažu, kraj marta.