Kamion, rampa
Printscreen
Kamion, rampa, Foto: Printscreen

Automobili i bicikli juče su u Šapcu zaobilazili spušteni branik na pružnom prelazu, koji ukazuje na to da voz nailazi, a danas u Šidu vozač kamiona želeo je pošto-poto da pređe preko pruge dok se branik spuštao, i tom prilikom ga i polomio.

Pročitajte još:

Ovakve scene nažalost su postale gotovo svakodnevne u srpskom saobraćaju, i pored stalnog apela javnosti i nadležnih na učesnike u saobraćaju da ne rizikuju svoje i tuđe živote.

Nekoliko automobila, dvoje biciklista, od kojih jedan vozi "putnika" na volanu prešli su pružni prelaz dok je rampa spuštena, a na snimku se ne može konkretno videti, ali čini se da i pešaci planiraju da pređu šine. Snimak koji beleži ovaj događaj objavljen je juče na Tviteru, i uz njega se navodi i da je načinjen u Šapcu, ali ne i kada.

- Šabac, nervozni vozači igraju ruski rulet na šinama! Hoće li neko zaustaviti ovo ludilo? - piše uz snimak.

U "Infrastrukturi Železnica Srbije" je povodom ovih slučajeva rečeno da su za skoro sve nesreće na putnim prelazima u potpunosti su bila odgovorna lica koja su upravljala drumskim vozilima.

 

- Pored toga, prosečno godišnje vozači drumskih vozila svojom bahatom vožnjom na putnim prelazima širom Srbije polome oko četiri hiljade rampi, ugrožavajući svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju - rekli su iz "Infrastrukture".

Naime, na snimku se vidi da se rampa na pružnom prelazu polako spušta i baš u tom trenutku vozač kamiona nastavlja dalje. U jednom momentu, on zastaje i to nasred pruge, dok vozači automobila iz suprotnog smera takođe stoje i u čudu gledaju šta se dešava. Kamiondžija nekoliko sekundi kasnije nastavlja dalje, lomi rampu koja pada pored pruge.

Samo pukom srećom je izbegnuta tragedija. Nije se pojavio voz, ali se ne može reći da je vozač kamiona naučio lekciju. Potvrđujući autentičnost snimka, Nenad Stanisavljević iz "Železnica Srbije" objašnjava da je ovaj pružni prelaz u potpunosti ispravan te da nesavesnih vozača, poput kamiondžije iz Šida, ima sve više.