Korona
Shutterstock
Ukrajina, korona

Shutterstock

Ukrajina, korona , Foto: Shutterstock

Najčešće grešimo ako masku koristimo duže nego što bi trebalo, naglasila je Hadžićeva.

Prema njenim rečima, hirurške maske, one koje kupujemo u apotekama su veoma dobre, jer imaju nekoliko slojeva, a izgrađene su od određenih polimera i pružaju odličnu zaštitu od virusa i sitnih čestica.

Međutim, kaže, ta maska je predviđena za jednokratnu upotrebu i može da se nosi samo dva ili tri sata.

Objasnila je da se takve maske ne mogu prati, jer će se tako oštetiti i možemo imati veće štete nego koristi.

Hadžićeva je objasnila da maska mora biti pričvršćena na celo lice i obavezno moraju biti prekriveni i nos i usta.

"Veoma je važno da se maske ne diraju, jer često ih nesvesno pomeramo, dodirujemo prljavim rukama ili rukavicama i praktično lepimo nečistoće, bakterije i viruse", objasnila je profesorka Hadžić.

Za razliku od hirurških, maske koje se koriste u fabrikama, proizvodnjama imaju potpuno drugu funkciju, ali mogu poslužiti. Kada maska ima više slojeva i zaštita je veća.

Čvršće maske mogu da se koriste šest ili sedam sati, i njima se samo povećava dužina izloženosti.

Korona

Tanjug/AP

Korona, Foto: Tanjug/AP

Postoje i one iz kućne radinosti, one mogu da se koriste ali pravilno, posebno ako se ide u neko rizično područje.

"Svakako je bolje da ih imate nego da ih nemate, ali u takvim područjima treba da se što manje zadržavate i da se pravi distanca, da se prostorije provetravaju kako bi se smanjila koncentracija virusa", rekla je profesorka.

Ne morate nositi masku ako ste sami u vozilu

Ističe da nema potrebe da se maska nosi u vozilu ako ste sami.

"Osoba koja je sama u vozilu nema potreba da stavi masku, jer se tako troše resursi bez potrebe, za masku koja traje tri sata potrošeno je već pola sata i ona će postati vlažna, na nju će se lepiti mikroorganizmi i veće štete će praviti nego koristi", objasnila je profesorka Hadžić.

Maske se mogu i dezinfikovati, ali samo one koje nisu za jednokratnu upotrebu.

Ponovila je da masku treba da stavi osoba koja je zaražena, kada odlazi u apoteku, kada odlazi u zdravstvenu ustanovu da bi zaštitila sve osobe u okruženju i prostor u kojem se nalazi.

"Moja preporuka je da ako je više ljudi na malom prostoru treba da se nose maske, a ako je veća prostorija i kada smo na određenom razmaku i pod pretpostavkom da niko ne kija i ne kašlje i ako su površine dezinfikovane, onda ne treba da nose masku", rekla je Hadžićeva.