Gorivo
Shutterstock
Gorivo

Shutterstock

Gorivo, Foto: Shutterstock

Svetska ekološka organizacija Grinpis iznela je predlog prema kome bi zabrana prodaje novih automobila sa benzinskim i dizel motorima trebalo da se zasniva na odredbama "Pariskog klimatskog sporazuma".

To, ukratko, znači da bi, evropske države trebalo da obustave prodaju novih dizelaša i benzinaca najkasnije do kraja 2028. godine, da bi ti ciljevi mogli da se ostvare.

Imate li automobil?

 

Ovo je kraći rok od predviđanja britanske vlade, koja je taj potez oročila na 2035. ili 2040. godinu, pa čak i od nedavne izjave britanskog ministra saobraćaja Granta Šapsa da bi do primene takve mere moglo da dođe najranije 2032. godine.

Takođe, predlog Grinpisa znači i da do 2040. godine evropskim putevima ne bi smelo da se kreće više ni jedno vozilo koje pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

U studiji Grinpisa iznosi se i zaključak da su emisije štetnih izduvnih gasova u Evropi danas veće za čak 28 odsto u odnosu na 1990. godinu.

Ova analiza se osvrnula i na sve popularnije automobile sa hibridnim pogonom, navodeći da je emisija ugljen-dikosida plag-in hibrida čak dva i po puta više od onoga što proizvođači predstavljaju (izmereno je 120g CO2 po pređenom kilometru, u odnosu na laboratorijske testove koji pokazuju 44g/km CO2), odnosno da ta vozila uopšte nisu toliko ekološka kao što ih proizvođači predstavljaju.

Pročitajte još:

Komentari (3)

Pera Detlic

19.09.2020 16:36

Do tada navozacemo se mi dizelasa ali kad malo bolje razmislim i ne trba mi auto ako bude usluga koje nudi limo servis autorent.Uzivas i bas te briga za sve.

vlada

20.09.2020 15:50

Malo je i žalosno da oni koji su najviše doprineli propasti sada propagiraju zelenu tehnologiju, malo je licemerno, zar ne? Oni proizvode ta vozila, na žalost mi možemo o novom autu samo sanjati, zato vozimo polovnjake. A znamo svi da je John Ford pre 100 godina još prvi napravio auto na struju, ali Rokfeleri moraju da zaradjuju, a onda će Srbi biti krivi i za ovo, ccccc.

Kalesu

20.09.2020 21:47

@vlada - "Rokfelera", koji debelo zarađuju od naftnih derivata, ima i danas, pa ne verujem da će to biti tako brzo. I posle Fordove avanture sa električnim vozilima, bilo je još ideja s alternativnim pogonima, ali se nafta još ne predaje.