Gazela gužva Beograd
Alo!/Masanori Jošida
Automobil

shutterstock

Automobil, Foto: shutterstock

Pridržavajući se malih pravila vožnje i redovnim održavanjem automobila trošićete manje goriva. U isto vreme, značajno ćete produžiti svom vozilu i vek trajanja.

U nastavku teksta vam donosimo 10 saveta kako možete smanjiti potrošnju goriva, a da se ne vozite ništa manje od uobičajenog.

Pročitajte još:

 

1. Pazite na pritisak u gumama

Ovo je vrlo bitna stvar pa je redovno proveravajte i držite se propisanog. Uštećete do pet odsto goriva. Gume s preniskim pritiskom uzrokuju veću potrošnju jer imaju veći otpor kotrljanja.

2. Redovno menjajte potrošne delove

Automobilu redovno treba menjati potrošne delove - ulje u motoru, prljave svećice, začepljene filtere i slično. Sve to povećava potrošnju goriva i održavanjem vozila uštećete čak četiri odsto.

Gazela gužva Beograd

Alo!/Masanori Jošida

Gazela gužva Beograd, Foto: Alo!/Masanori Jošida

3. Prazan hod troši gorivo

Gasite motor ako vidite da ćete negde stati duže od minut, na primer pred semaforom u većim kolonama. Tako ćete uštedeti više goriva jer automobil, iako miruje, i u praznom hodu takođe troši gorivo.

4. Smanjite grejanje/hlađenje u automobilu

Vozite li se na kratkim relacijama, ne palite grejanje u autu. Dok se zagreje, već ćete biti na odredištu. Na dužim relacijama grejanje držite na nižim temperaturama. Grejanje klimom vam može povećati potrošnju za oko tri odsto. Isto vredi i za hlađenje.

5. Loše gume troše više goriva

Izaberite kvalitetne gume. Iako su skuplje, dugoročno se isplati jer gume imaju uticaj na kretanje automobila. Zbog loših guma, a i otežanog kretanja asfaltom, vozilo može trošiti više jer treba više energije za kretanje.

Auto-put, gužva

Tanjug/Dušan Aničić 04-08-2018

Auto-put, gužva, Foto: Tanjug/Dušan Aničić 

6. Skinite nosač s krova

Ako na automobilu imate krovni nosač, skinite ga kad vam ne treba jer će tako vozilo biti aerodinamičnije i trošiće oko pet odsto manje goriva. Otvoreni prozori na brzini većoj od 50 kilometara na sat stvaraju otpor i povećavaju potrošnju.

7. Ne punite rezervoar do vrha

Ako je automobil lakši, trošiće manje goriva jer će trebati manje energije za kretanje. Pogledajte ima li u vozilu ili na njemu neke stvari koje ne morate baš svaki dan voziti sa sobom. Maknite sve nepotrebno jer ćete sa svakim uklonjenim kilogramom štetedi na potrošnji goriva. Takođe, ne punite rezervoar do vrha jer će auto i tu dobiti na težini. Na svakih 50 kilograma potrošnja raste za 1-2 odsto.

8. Pazite na obrtaje motora

Smanjite brzinu. Na primer, idealna brzina za uštedu je između 75 i 90 kilometara na sat uz menjač podešen u petu brzinu. Pazite da su vam obrtaji motora oko 2.000 za automobile na dizelska goriva ili 2.500 za benzinske motore.

9. Ubrzavanja troše 20 odsto više

Vozite mirnije uz što manje kočenja i ubrzavanja jer nagla ubrzanja troše više od 20 odsto goriva u odnosu na staloženiju vožnju. Pratite situaciju ispred sebe i pre kočenja pustite glas. Kad krećete polako pritiskajte gas.

 

10. Tempomatom održavajte brzinu

Tempomat je odlična stvar kada je ušteda u pitanju. Održava konstantnu brzinu, a to je vrlo bitno za štednju. Međutim, to vredi samo na ravnom putu ili nizbrdici. Ne koristite ga na uzbrdici jer u tom slučaju povećava potrošnju goriva.

Da sumiramo, ako se pridržavate ovih jednostavnih saveta i primenjujete ih u svakodnevnoj vožnji možete smanjiti potrošnju goriva i do 50 odsto u odnosu na opuštenu vožnju kada ne vodite računa koliko goriva vam je preostalo.