Automobil sunce vrućina
Shutterstock
Automobil sunce vrućina

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Studije govore da je dovoljno samo sat vremena na jakom suncu da temperatura u vozilu dostigne 40 stepeni. 

Pročitajte još:

 

Zbog toga su naučnici sa univerziteta u Arizoni sproveli istraživanje kako bi precizirali koliko se brzo parkiran automobil ugreje i do koje temperature, ali i koji automobili su najopasniji.

Za taj eksperiment su koristili šest automobila različitih boja i veličina koje su parkirali na suncu i u hladu.

Ono što su zaključili jeste da se manji automobili izuzetno brzo pregrevaju, a nakon sat vremena je u automobilima na suncu zabeležena temperatura od preko 47 stepeni.

Što se boje tiče, kao što se može i pretpostavili, automobili crne boje će mnogo brže dostići kritične temperature. I automobili svetlije boje će u jednom trenutku postati opasni, ali će im trebati malo više vremena za to.

Isto važi i za automobile sa tamnim enterijerom. Kožna sedišta su posebno opasna, koje god da su boje.

 

Naučnici su još ustanovili da se volan automobila nakon sat vremena stajanja na suncu popne na 52 stepena, a temperatura kontrolne ploče ide i do 60 stepeni. Istraživanje je pokazalo da čak i kratko parkiranje vozila u hladu može da bude fatalno za decu.

"Toplotni udar nije ni najmanje naivan, i žrtve ovog udara mogu da do kraja života pate od posledica na mozgu ali i drugim organima", kaže Dženifer Vanos, koja je učestvovala u istraživanju.

Komentari (1)

Vuki

08.06.2018 07:54

Zato, kupite skuter..