Uskrs Vaskrs Uskršnja Vaskršnja jaja
Shutterstock
Uskrs Vaskrs Uskršnja Vaskršnja jaja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prošlo je pet dana od Velikog petka kada smo skuvali, ofrabali i umetnički ukrasili velike količine jaja, da bi nam praznična trpeza izgledala što raskošnije. Međutim, kako se radi o kvarljivoj namirnici kratkog veka upotrebe, koja nam može ugroziti zdravlje i otrovati nas, najbolje je da ih od danas ne konzumiramo i ostavimo ih još par dana kao deo dekoracije.

Verica Đokić, nutricionista integrativne medicine objašnjava za “Alo!“ da rok unutar kog su jaja bezbedna za upotrebu zavisi od toga koliko su dugo stajala pre kuvanja, da li su pravilno skuvana i adekvatno skladištena.

- Ukoliko je jaje pre kuvanja bilo sveže, dobro skuvano, i nakon tri sata odloženo u frižider njegov rok trajanja može biti od šest do sedam dana. Ali ako ih čuvamo na sobnoj temperaturi rok se smanjuje na četiri do pet dana. Ovaj Uskrs obeležile su i niske temperature zbog kojih su mnoga domaćinstva dogrevala svoje domove. To je svakako povod da ovu namirnicu čuvamo u frižideru, a ne kao praznični ukras na stolu, jer bi tako njihov rok istekao za svega tri dana - kaže Đokićeva.

Na rokove, objašnjava ona, utiče i vreme kuvanja, pa su tako tvrdo kuvana jaja kraći period upotrebljiva, a meko kuvana duži.

- Razlog je u prirodnoj zaštitnoj opni okolo belanceta koja se može videti sa unutrašnje strane ljuske. Ona ima ulogu zaštite od bakterija koje prodiru spolja i tako čuva svežinu namirnice. U procesu dužeg kuvanja ova opna nestaje pa se i rok bezbednosti upotrebe, smanjuje. Upravo prodiranje ovih bakterija daj nam uslov da se otrujemo i razbolimo. Najpouzdaniji način da to izbegnemo nam je bukvalno pred nosem, jer pokvareno kuvano jaje neprijatno i oporo miriše, nalik na miris sumpora, i pred njim pada svaka nedoumica oko bezbednosti i svežine namirnice - savetuje naša sagovornica i dodaje da je najzdraviji način pripreme jajeta meko kuvanje, jer se tvrdo kuvani žumanac duže i teže vari

Đokićeva posebno upozorava osobe sa povišenim holesterolom da izbegavaju konzumaciju žumanaca.
- Osobe koje imaju povišen holesterol nebi trebale unositi žumanac, ukoliko se ipak odluče, njihova mera bi bila jedan dnevno. Jedno kuvano jaje sadrži 510 mg holesterola gde sav potiče iz žumanca, a 100 grama žumanaca sadrži 1400 mg holesterola.

 

Komentari (1)

sima

19.04.2017 23:55

ja sam pojeo jaje cuvarkucu staro godinu dana. stajalo u vitrini . i nista mi se nije desilo. samo izmisljate gluposti . nemoj ono nemoj ono, a sta jesti po vasem to mogu samo po vasem da jedu oni koji nista ne rade. . a malo tezi fizicki posao zahteva i jacu hranu.