Zvezdina generacija  iz sezone 1945/46.
promo
Zvezdina generacija  iz sezone 1945/46.

promo

Zvezdina generacija iz sezone 1945/46., Foto: promo

U klubu s „Marakane“ smatraju da je takva računica poštena, s obzirom na to da se u međuvremenu Jugoslavija raspala. Usput, Nogometni savez Hrvatske je na listu svih dosadašnjih osvajača prvenstava već uvrstio Hajduk kao prvog šampiona države, a Splićani su te 1946. bili prvaci u ligi NR Hrvatske, na isti način kao što je to učinila i Zvezda u NR Srbiji. U fudbalskim almanasima trenutno se kao prvi šampion FNRJ navodi Partizan, koji je titulu osvojio 1947.

Da bi priznavanje još jedne titule Crvenoj zvezdi bilo pošteno i jedino ispravno smatra i Miodrag Petrović Mališa (90), jedini živi fudbaler te generacije crveno-belih, koji u razgovoru za „Alo!“, kaže:

- Odavno ratujemo sa našim fudbalskim savezom u vezi sa tom spornom titulom i voleo bih da nam se konačno ona i dodeli. To je deo istorije kluba i ostala bi sramota za sva vramena ukoliko se taj podatak ne bi promenio. Hajduk je uradio istu stvar u Hrvatskoj, njima je po raspadu Jugoslavije uvažena titula osvojena na republičkom takmičenju. Imam 90 godina, jedini sam preživeli iz te Zvezdine generacije fudbalera i moja je obaveza da se do kraja borim za pravdu, za Zvezdinu stvar, za Zvezdinu istoriju i čast. Mnogo me boli ta nepravda... Uradiću sve što je u mojoj moći da se ta priča izgura do kraja. Raduje me što sadašnji čelnici prepoznaju važnost tog događaja iz daleke 1946. godine - u dahu će za naš list golman Miodrag Petrović, koji je 1927. rođen u Bačkoj Palanci.

Miodrag Petrović (90)

promo

Miodrag Petrović (90), Foto: promo

Kako smo uspeli da saznamo, aktuelno rukovodstvo spremno je da pošalje dopis FSS jer Crvena zvezda sebe vidi kao prvog šampiona Srbije. Prvo zvanično prvenstvo NR Srbije počelo je 30. septembra 1945. i igrano je po okruzima i gradovima. Zvezda je na kraju bila najuspešnija i kao nagradu, umesto pehara, dobila je pravo učešća u prvom prvenstvu FNRJ za sezonu 1946/47.

Komentari (6)

moca

23.12.2016 06:38

Dok je ovaj na vlasti i na prijateljske utakmice će te dobiti titulu.

Kvazimodo Sorabius

23.12.2016 08:40

Posteno bi bilo da u zvezdi bude makar neko posten, i ovaj cica od 90 leta: Srbija je postala posebna i nezavisna drzava 2008. Te godine je Partizan bio prvak. (ove dve i po zvezdine titule su podilazenje Vucicu i svako normalan ne priznaje) Nikakve veze nema tadasnja "narodna republika Srbija" sa danasnjom Srbijom. Uz Vucica je sve moguce, posle 70-80 godina da se postane prvak - dopisivanjem titule UDBINOM klubu!

Puritanac

23.12.2016 11:46

Tesko da je iko danas uopste znao da je nekada postojala NR Srbija kao takva,da se u njoj igrao ozbiljan fudbal i da nije bilo ovog dekice da pokrene ovu inicijativu to nikom zivom ne bi palo na pamet.Zar nije bilo dovoljno sto je CZ kao navodno antikomunisticki klub, gradjanske orjentacije bas pod Titovim rezimom osvojila gomilu titula.Ko zna,mozda i pod danasnjom aktuelnom vlascu ponovi te uspehe iz SFRJ sa sve titulom iz 1946.

mmne

23.12.2016 12:45

ajd pridodajte to sajberovim i premijerovim titulama ...pa bice i svetski rekord

Gaga

23.12.2016 18:53

A jeli mnogo posteno da partizan dobije nicim zasluzenu titulu 99 za zelenim stolom zbog svega par bodova fore na pocetku nato agresije na srbiju

čika Đura

23.12.2016 22:52

Ja sam malo mlađi od ovog čike (za mene je čika), ali se dobro sećam kada su igrači i navijači Crvene Zvezde imali jedan drugi naziv umesto ovog današnjeg "delije". U skladu sa tim izvornim nazivom ja sam ubeđen da će ova gospoda dobiti pomenutu titulu , a možda će ISPROSITI još koju.