Generacija za  sva vremena:  Osvajači KEŠ-a  1991. godine
N. Paraušić
Generacija za  sva vremena:  Osvajači KEŠ-a  1991. godine

N. Paraušić

Generacija za sva vremena: Osvajači KEŠ-a 1991. godine, Foto: N. Paraušić

- Pobeda nad Olimpikom iz Marselja trebalo je da bude početak nove ere u kojoj bismo vladali evropskim fudbalom. Crvena zvezda je dugo radila da bi stigla na krov Evrope. A kada smo uspeli, država u kojoj smo živeli je nestala - objasnio je Džajić, tadašnji direktor Zvezde.

Mogli smo  da vladamo  Evropom:  Dragan Džajić

Ognjen Radošević

Mogli smo da vladamo Evropom: Dragan Džajić, Foto: Ognjen Radošević

 

Dečko, beži, sprema se zlo

Jedan od junaka pobede Zvezde u Bariju bio je i golman Stevan Stojanović, koji je odbranio penal Manuelu Amorosu. Čuveni Dika se prisetio kako je multinacionalni tim izlazio na kraj sa političkim problemima. - Mislili smo samo na sport, ali očigledno da su neki drugi ljudi znali šta će se dogoditi. Sećam se da sam došao kod jednog klupskog zvaničnika da mu kažem da imam ponudu Antverpena. Dobio sam odgovor: „Dečko, beži odavde. Spremaju se strašne stvari“ - prisetio se Stojanović.

Dok je beogradski klub igrao protiv Francuza u finalu, na stadionu u Zagrebu Hrvati su održavali paradu nacionalne garde. Ubrzo je buknuo i ratni vihor na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. A u tom trenutku, Zvezda je bila tim koji je u svojim redovima imao igrače iz svih tadašnjih republika.

- Fudbaleri nisu imali ideju da će se država raspasti. Kada su počeli užasi, ekipa koju smo gradili pet godina kao da se rasformirala preko noći. A Zvezda nikada nije imala problem da dovede Hrvata ili muslimana. Želeli smo samo najbolje u našim redovima - slikovito je objasnio Džajić.

Počasni predsednik Crvene zvezde je umesto zaključka priče o slavi posle Barija i stranputice koja je usledila tokom turobnih godina.
- Ostali smo na toj jedinoj tituli. Tvrdim, Crvena zvezda je najviše izgubila raspadom Jugoslavije - objasnio je Džajić.

Zvezda će za pet dana obeležiti veliki jubilej svečanom akademijom u Centru „Sava“. A svim navijačima ostaje samo da se pitaju šta bi bilo i koliko bi obeležavanja jubileja bilo da Jugoslavija nije nestala u krvavom ratu.

Rat pokvario  planove: Ljupko  Petrović

Aleksandar Dimitrijević

Rat pokvario planove: Ljupko Petrović, Foto: Aleksandar Dimitrijević

 

Šuker je pristao da dođe!

Trener Zvezde u Bariju, Ljupko Petrović, otkrio je za AFP i koji je to transfer već bio dogovoren, a zbog rata nikada nije bio realizovan. - Naš igrač je trebalo da postane Davor Šuker. Sve je bilo gotovo, Davor je pristao da potpiše, a onda se desilo to što se desilo - tvrdi Petrović.

Komentari (5)

Калуђер

25.05.2016 09:20

Симпатичан наслов...нарочито кад га прочита родбина убијених, несталих, осакаћених, прогнаних...

zubac

25.05.2016 19:41

@Калуђер - Da, ali ipak ipak je mezimica svih drzava najveca zrtva proteklih ratova jer zamisli Suker i jos poneko nije mogao da dodje da igra u najlepsi klub.

GP

25.05.2016 11:41

Zvezda nije zrtva, vec najvece ZLO i SFRJ i SRJ i Srbije. A za tebe zna svak sta si postao.

Libe

25.05.2016 14:24

Šta je "babi milo to joj se snilo". Moram i ovo reći, da nije bilo rata Džajić ne bi toliko uvećao svoj konto.

Mirko

25.05.2016 14:30

Džajiću zašto ne kažeš istinu. Zvezda je žrtva tvojih lopovskih novčanih transakcija. Ti se obogatio Zvezda propala i sada to nadoknađuje država od narodnih para.