Mirko  Novosel
Rajko Ristić
Mirko  Novosel

Rajko Ristić

Mirko Novosel, Foto: Rajko Ristić

Posle polufinalnog trilera, u kojem su glavni akteri bili Partizan i Cedevita, a zagrebački klub je bio bolji, ABA liga je dobila i drugog finalistu plej-ofa - Crvenu zvezdu. Dva tima koja su zauzela vodeće pozicije u ligaškom delu sezone za titulu prvi od mogućih pet mečeva igraće 10. aprila u Beogradu.

Da će se za titulu boriti ekipe koje su najviše pokazale, slaže se i legendarni Mirko Novosel. Član kuće slavnih, najbolji trener Evrope 1985. godine, u razgovoru za „Alo!“ kaže da su Crvena zvezda i Cedevita zasluženo u finalu, da u tom duelu može svašta da se desi, ali da ulogu favorita prepušta timu koja ima prednost domaćeg terena.

- Crvena zvezda je puno bolja od Budućnosti i bilo je očekivano da se nađe u finalu. Cedevita je dobro odigrala i zasluženo izbacila Partizan. Realno, dve najbolje ekipe će se boriti za titulu. Crveno-beli igraju sjajno ove sezone, ali su malo popustili sada na kraju. Zvezda takođe ima opterećenje Evroligom, koja još traje, to je dosta iscrpljujuće, zaista. Ipak, ulogu favorita prepuštam timu koji ima prednost domaćeg terena, ali može tu svašta da se desi. Biće dosta zanimljivih duela. Rekao bih da su šanse 60:40 odsto u korist ekipe sa Malog Kalemegdana - kaže Mirko Novosel za naš list.

Oba tima će u finale regionalnog takmičnja ući bez nekoliko bitnih pojedinaca, Zvezda neće moći da računa na Jovića zbog povreda, a Cedevita na Boutrajta i Arapovića.

- Podeljena su mišljenja o Boutrajtu. Mislim da on uopšte ne razmišlja o košarci. Sada protiv Partizana se povredio u uvodnim minutama i to je bilo dobro za Cedevitu, jer su neki drugi košarkaši, recimo Katić, imali zapaženu ulogu. Arapović i nije u prvom planu. Najvažnije role imaju Begić i Babić. Problem za Zvezdu je što im Jović ne igra, on je 30 odsto ekipe - dodao je osvajač zlata sa jugoslovenskom reprezentacijom na Olimpijskim igarama u Moskvi 1980. godine.

Mirko Novosel nije pristalica dovođenja navijača na utakmice koje se igraju na strani.

- Nisam pristalica toga, iako su ljudi koji su bodrili Partizan pre nekoliko dana u Zagrebu bili veoma pristojni. To može samo samo da bude izvor ekscesa - zaključio je Novosel.