Stefan Janković
P. Vuković
Stefan Janković

P. Vuković

Stefan Janković, Foto: P. Vuković

Nakon jučerašnjeg treninga u hali „Aleksandar Nikolić”, porazgovarali smo sa Stefanom Jankovićem (211, 24) koji igra na poziciji četiri, a sa crveno-belima je potpisao trogodišnji ugovor. Košarkaško ime gradio je na koledžu u Americi, u koju je došao iz Kanade. Kako je rekao za „Alo!”, ovo mu je tek treći boravak u Beogradu.

Crvena zvezda

KK Crvena zvezda

Crvena zvezda, Foto: KK Crvena zvezda

- Igram sa dosta energije, dosta sam emotivan. Šutiram često, volim da igram licem u lice. Za moju visinu sam vrlo pokretan, atleta sam, volim odbranu. Igrao sam na koledžu i u razvojnoj NBA ligi. Ovo je baš lepa priča za mene, blagoslov. U pitanju je ogroman klub, igraću u Evroligi.

Sarajlija iz Toronta koji živi u Americi!

Janković je prvo nastupao za Univerzitet Misuri, ali je izvanredan napredak ostvario selidbom na Univerzitet Havaji, gde je u sezoni 2015/2016. ubacivao skoro 16 poena, uz sedam skokova i blokadu po meču. Ti nastupi doneli su mu titulu igrača godine Big vest konferencije. Kroz letnju ligu izborio se za ugovor sa Majamijem, a prošlu sezonu proveo je u NBDL klubovima Su Fols i Iri Bejhoks.

- Sarajlija sam, pa sam se u decembru 1997. preselio u Kanadu, u Toronto. Otac mi je iz Foče, a poslednjih osam godina sam živeo u Americi - kaže on.

 Ima kanadsko državljanstvo, ali bi voleo da obuče dres „orlova”.

- Kao dečaku, uzor u NBA su mi bili Dirk Novicki i Kevin Durent. Od naših Peđa Stojaković, a ne zaboravljam ni Hida Turkoglua.

Trener Partizana Miroslav Nikolić je rekao da ga je Zvezda uzela samo da ne bi igrao u Partizanu...

- Mene to ne zanima. Znam zašto sam došao u Zvezdu, da igram u Evroligi, za veliki klub. Šta ko priča sa strane, nebitno je - kaže on.

Jankoviću, koji nas je licem i frizurom podsetio na poznatog prezimenjaka, fudbalera Boška, prioritet je bila Evroliga.

- Posle letnje NBA lige pričao sam sa agentom o tome kuda bih mogao da odem, a samo sam sa Zvezdom pregovarao. Želeo sam Evroligu - zaključio je Janković.