Fudbaleri Crvene zvezde
Aleksandar Dimitrijević
Fudbaleri Crvene zvezde

Aleksandar Dimitrijević

Fudbaleri Crvene zvezde, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Iznenađenje? Pa ne baš. To je svakodnevna pojava u srpskom fudbalu. Sankcionisani su Partizan, Borac, Novi Pazar i Radnik, dok je Zvezda izmirila svoja dugovanja.

I to nije ništa novo za srpski fudbal. Takva situacija se ponavlja iz prelaznog roka u prelazni rok. Samo je pitanje koji će se klub naći na tapetu disciplinske komisije. Zbog duga prema igračima, trenerima i klubovima kažnjena su četiri kluba Superlige, ali i tri tima iz Prve lige Srbije - Jagodina, OFK Beograd i Sloboda iz Užica.

Na tapetu disciplinske komisije je bila i Crvena zvezda, ali je brzo reagovala i platila dug od 84.000 evra Nemanji Ahčinu, Lazaru Mitroviću, Branimiru Subašiću, Novaku Martinoviću i Draganu Spasiću, poručio je za "Alo!" Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost".

Da li je za tako nešto bila neophodna opomena? Na potezu je i preostalih sedam klubova. Napomenimo da je Radnik pod suspenzijom zbog duga od 2.000 evra, dok je sramna činjenica da Jagodina još nije isplatila dugovanja porodici preminulog Gorana Gogića.

- Izmirili smo sve dugove, na osnovu pravilnika FSS-a, još pre Božića i možemo da registrujemo pojačanja koja su došla i koja će doći. I ovaj problem smo uspešno prevazišli - rekao je Stefan Pantović, poslovni direktor crveno-belih.

Ostali klubovi imaju rok do 12. februara, kada se i završava zimski prelazni rok, da izmire dugovanja kako bi od proleća mogli da računaju na pojačanja.

- Prelazni rok traje od 23. januara do 12. februara i klubovi koji do tada izmire dugovanja moći će da registruju pojačanja. Ko ne isplati dug prema igračima, trenerima i klubovima do kraja prelaznog roka neće imati na raspolaganju nove igrače. Neće biti produžetka rokova.

Naravno, to se ne odnosi na fudbalere iz omladinske škole, već samo na one koji dolaze iz drugih klubova - jasan je Milan Mladenović, generalni sekretar Disciplinske komisije FSS-a.

Primer zabrane registracije igrača u srpskom fudbalu nije stran. Štaviše, događa se svake godine. Ipak, svedoci smo da su svi klubovi na vreme uspevali da isplate dugovanja. Zbog toga se i postavlja pitanje zbog čega čekaju poslednji trenutak i tako rizikuju da ostanu bez igrača koje su uigravali tokom priprema.

Nije jasno ni zbog čega se klubovi kockaju kada se radi o mnogo manjoj količini novca od onog koji se „okreće” u Evropi. Tome u prilog ide činjenica da je Zvezda u prelaznom roku dovela pet pojačanja za 400.000 evra. Od toga je za samo njih dvojicu platila obeštećenje. Sa druge strane, Partizan je doveo jednog igrača, i to tek kada mu je istekao ugovor.