Zukorlić na Izetbegovićevom grobu
klix.ba
Zukorlić na Izetbegovićevom grobu

klix.ba

Zukorlić na Izetbegovićevom grobu, Foto: Davorin Sekulić/ klix.ba

Zukorlić se molio na Alijinom grobu! U utorak, na dan kada bi prvi predsednik Predsedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, da je živ napunio 92 godine, u Sarajevu su se na njegovom grobu skupili brojni građani i politički predstavnici iz BiH, a među njima bio je i lider BDZ-a, bivši muftija Muamer Zukorlić! Javnost u Srbiji osudila je odlazak Zukorlića koji je i poslanik u Naradnoj Skupštini Srbije na grob čoveka koji je mnogo zla naneo našoj zemlji navodeći da je to veliki skandal. Međutim, Zukorlić kaže da u tome nema ništa sporno.

Gleda na Aliju kako na svog baba

Politički analitičar Branko Radun navodi da je sasvim razumljivo što su građani Srbije osudili odlazak Zukorlića na Alijin grob.

- I Zukorlić i još neki drugi iz Raške oblasti su na neki način politička deca Alije Izetbegovića, i oni njega gledaju kao na svog baba. Ali savim je jasno što javnost u Srbiji sa negodovanjem gleda na to što je Zukorlić koji je sada i zvaničan predstavnik Srbije otišao na rođendan umrlog čoveka koji je puno tog nažao učinio Srbiji i Srbima. To je zaista previše i za Srbiju koja toleriše sve živo - komentariše Radun.

 - Ne znam ko negoduje, ja to ne pratim. Ali ja niti ijednog političara u Srbiji, da krenemo od šefa države, nikada nisam pitao "zašto si bio u Banjaluci ili bilo gde, zašto si se sreo sa tim i tim". Ukoliko moje partnerstvo i saradnju u Beogradu ne uslovljavam sa tim, isto tako ne dozvoljavam da mi bilo ko uslovljava moje kontakte i moje relacije. Želim da imamo punu širinu, politika dijaloga i pomirenja ne znači da je jednima sve dozvoljeno, a drugima sve zabranjeno... - kaže Zukorlić za “Alo!“.

Bivši muftija je onda objasnio zbog čega je imao potrebu da ode na grob Alije Izetbegovića koga smatra za najvećeg islamskog mislioca na Balkanu.

- To što sam otišao tamo je pitanje ličnog odnosa. Aliju sam lično poznavao, imao sam lične kontakte sa njim. To je prosto bio moj lični čin prema njemu kao prema čoveku koga sam cenio, prvo kao čoveka, drugo kao mislilioca, možda kao jednog od najvećih ismalskih mislioca na Balkanu, a tek u trećoj dimenziji on je za mene bio političar. I naravno da ja sasvim jasno, nešto što sam cenio ranije nastavljam i dalje da cenim i imam vrlo iznijanisare lične odnose, političke relacije, kulturološke, etničke, to je kod mene zasta iznijansirano i principijalno - kaže on.

Ne čuvaju me “Kobre”

Na naše pitanje da li je u Sarajevo otišao u pratnji “Kobri kao što su neki mediji spekulisali, Zukorlić odgovara:

- Naravno da nije tačno da sam bio u pratnji "Kobri". Ja imam službeno obezbeđenje zbog pretnji koje imam, a detalji o strukturi mog obezbeđenja iz logičnih razloga su bezbednosna tajna o kojoj ne može da se govori. Priče o tome da sam u Sarajevo vodio "Kobre" plasiraju zavidljivci kojima smeta to što imam kapaciteta da delujem i u Bosni i u Srbiji i što sam ostao autentičan veran Bošnjak , a takođe prisutan i u Beogradu gde dostojanstveno predstavljam svoj narod i razvijam politiku dijaloga i pomirenja, a to smeta nekima i na jednoj i na drugoj strani - kaže lider BDZ-a.

 

Komentari (5)

To to to

10.08.2017 20:18

samo napred a srbi gladuju da bi platili harač i izdržavali vlast.

momazver

10.08.2017 20:34

Muftija NIŠTA ja tebi ne verujem! Ti si maca-mica sa nekolio lica, a ponašaš se kao jagnje.Sisaš na dve strane....a zapravo si vuk u toj koži.

lilit

10.08.2017 20:34

A što skandal, pa svako ide svom

DRITA

10.08.2017 20:46

SVAKA PTICA SVOME JATU LETI!

Pera Detlic

11.08.2017 10:08

Moze da se moli i na Muratovom grobu njegova stvar.....