Porast plata mora da prati rast proizvodnje i potrošnje
Shutterstock
Porast plata mora da prati rast proizvodnje i potrošnje

Shutterstock

Porast plata mora da prati rast proizvodnje i potrošnje, Foto: Shutterstock

Dakle, dve godine kasnije prosek primanja u Srbiji bio bi veći za oko 8,5 odsto. Ekonomisti su u vezi sa ovim pitanjem veoma sumnjičavi i smatraju ga nemogućom misijom.

Mahmut Bušatlija, ugledni ekonomista, kaže za “Alo!“ da je povećanje prosečne plate na 450 evra realno koliko i onih prethodno najavljenih 500 evra.

- Teško se može očekivati rast plata, ako se bruto domaći proizvod (BDP) iduće godine poveća za tri ili četiri odsto, koliko je obećao premijer, a da nam plata raste za 30 odsto. To je nemoguće. Da nam BDP raste i za pet odsto, ako smo vrlo progresivni, odnosno ako proizvedemo pet odsto više robe, naša plata nikako ne može biti za 30 odsto veća. To je velika disproporcija, može biti, recimo, sedam odsto, ali da toliko odskoči, to je praktično nemoguće - ističe Bušatlija.

Stručnjaci ne veruju u predviđeni rast zarada, a privrednici ukazuju da porast plata mora da prati rast proizvodnje i potrošnje.
- Ako imate rast proizvodnje i prodaje, onda ćete imati i rast plata - kaže Amelija Pavić iz Američke privredne komore u Srbiji.

Komentari (2)

IVA

23.09.2016 14:08

Ko koga u ovoj državi odradjuje. Ovaj naslov nije adekvatan Vulinovoj izjavi. Dosta više manipulacije sa narodom. Hoćemo i veće plate i penzije /da se vrati ono što je nezakjonito otetoi plus adekvatno povećanje/. Da vidimo ko laže a ko govori istinu, konačno. Dosta više jahanja ovog gladnog naroda.

Mima

23.09.2016 18:47

Ko jos veruje ovom prevarantu