Kosa nadogradnja
Profimedia
Kosa nadogradnja

Profimedia

Žene širom sveta nadograđuju kosu, Foto: Profimedia

Broj žena koji svoju kosu produžava nadogradnjom iz godine u godinu je sve veći. Međutim, retko koja žena zna odakle dolazi kosa koja potom završi na njenoj glavi.

Kosa uglavnom stiže iz hindu hramova, gde siromašne žene strpljivo čekaju u redovima i po nekoliko sati kako bi im monasi obrijali glave.

Većina tih žena nikad u život nije farbala, pa čak ni šišala svoju kosu, te njihova vlas ima neverovatnu vrednost na tržištu. Vlas tretiraju kokosovim uljem kako bi ostala svilenksata, ne koriste šampone pune hemikalijama i redovno češljaju svoju kosu.

 

Lavanja Kakala (28), jedna od monogih devojaka, koja je na ovaj način omogućila nekoj ženi da nadogradi svoju kosu kaže da za to ne dobija ništa. Šta više, tvrdi da je sama  insistirala da je ošišaju!

“Ovo sam uradila kako bih zahvalila svom Bogu. I ne zamaram se time gde će moja kosa da završi. Ako žene sa slabom i lošom kosom žele da je koriste, neka ih. Bolje i to nego da završi u smeću", rekla je Lavanja, prenosi Dejli Mejl.

Kosa većine žena u Indiji je izrazito crna, ali je toliko zdrava da bez problema prihvata farbu, te frizeri širom sveta mogu sa njom da rade šta hoće. Indija je jedna od vodećih zemalja iz kojih se kosa izvozi. Kako žene ne žele nadoknadu za svoju kosu, sve odlazi u budžetsku kasu. Hram Tirumala godišnje od kose "zaradi" 25 miliona evra. Iako je bilo rečeno kako će novac biti uložen u izgradnju novih škola i bolnica, to se nije dogodilo, tako da retko ko zna kako je taj novac i na šta zapravo potrošen.

Komentari (1)

Ana

21.10.2016 10:14

I opet sve u svrhu "Vere" i organizovanih religija....