Nebojša Glogovac
Promo
Nebojša Glogovac

Promo

Nebojša Glogovac, Foto: Promo

Proslavljeni srpski glumac rodio se 1969. godine u Trebinju. Kada je imao samo sedam godina preselio se sa porodicom u Pančevo.

Glogovac je imao malu ulogu školskog druga Slobodana Popadića u tada vrlo popularnoj seriji „Bolji život“ (1987). Posle srednje škole je upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon dve godine studija se predomislio i 1990. godine je upisao glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Zajedno sa njim su studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

Prvi film u kojem se pojavio jeste u "Vukovar, jedna priča", gde je igrao lik vojnika Fadila. Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu "Ubistvo sa predumišljajem", gde je tumačio lik Bogdana.

 

 

Nakon toga ređale su se uloge u ostvarenjima "Do koske", "Bure baruta", a veliku popularnost stekao je u seriji "Porodično blago", u kojoj je igrao Zlatka Gavrilovića.

 

 

Godine 2000. zaigrao je u filmu "Nebeska udica", gde je imao glavnu ulogu i maestralno odglumio lik Kaje, mladog i perspektivnog košarkaša. Na filmskom festivalu u Berlinu, gde je film Nebeska udica učestvovala u glavnom programu, kritičari su hvalili glumu Glogovca i poredili ga sa Džordžom Klunijem.

 

 

Jedna od zapaženijih uloga slavnog velikana bila je u filmu "Munje", gde tumači ulogu podmitljivog policajca, koji je sklon lakim drogama.

 

 

U kriminalnom trileru Klopka, Glogovac je dobio glavnu ulogu, Mladena, građevinskog inženjera, koji na sve načine pokušava da zaradi novac, da bi izlečio svog teško bolesnog sina. Film je 2007. godine dobio nagradu za najbolji scenario na Festivalu filmskog scenarija.

 

 

Harizmatičnog glumca svi smo obožavali u filmu "Kad porastem biću kengur".

 

Nebojšu Glogovca smo poslednji put na televiziji Bio je uspešan pozorišni glumac, a gledali smo ga u predstavama "Hadersfild", "Sumnjivo lice", "Metamorfoze", "Lutalica".

Dobitnik je i brojnih nagrada, kao što su "Zlatna arena", nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nagrada Zoran Radmilović, Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje i drugih.

Bio je oženjen i imao je troje dece.

Komentari (1)

Gavra

09.02.2018 11:09

Tuzan dan za Srbiju. Saucesce porodici . Otisao je u legendu.