Vladica Stanković
OK radio
Vladica Stanković

OK radio

Vladica Stanković, Foto: OK radio

Tokom fudbalske utakmice pionira OFK Vranja i Morave iz Vladičinog Hana u nedelju u Vranju, neposredno pored terena primećena je velika zmija!

Zmiju je primetio delegat, ali ona srećom, nije izašla na teren gde su deca igrala.

Ove godine je primetan povećan broj smukova i poskoka u ovoj regiji, a zmije su primećene i pored gradskog teatra, Načelstva Pčinjskog okruga, pored nekoliko dečjih vrtića i škola.

Zmija pored terena

OK radio

Zmija pored terena, Foto: OK radio

Članovi Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine iz Vladičinog Hana i Komunalne policije nedavno su u naselju Ćoška u Vranju uhvatili otrovnog poskoka.

Predsednik udruženja iz Vladičinog Hana Vladica Stanković rekao je da zbog visokih temperatura u septembru i prvih dana oktobra zmije još nisu otišle pod zemlju da zimuju.

Najezda gmizavaca ove godine

OK radio

Najezda gmizavaca ove godine, Foto: OK radio

- Ne čudi me što je u nedelju ponovo vidjena zmija na starom stadionu Dinama u Kosovskoj ulici. Stanujem u blizini stadiona i sa mnogim roditeljima sam upozoravao gradsko rukovodstvo i komunalce da pokose visoku travu i očiste prostor pored stadiona, koji je godinama leglo zmija, guštera, pacova i žaba. Pionirima najteže pada kada lopta preleti aut liniju i ogradu oko atletske staze i zavuče se u visoko rastinje iz kojeg vrema opasnost, ističe penzioner Božidar Ilić.

Visoke temperature izmamile su u Vranju i drugim mestima juga Srbije poskoke, inače najveće otrovnice u Evropi. Hvatači zmija očekuju da će ovi reptili da odu u hibernaciju za nekoliko dana, kada padne temperatura.

Najezdi otrovnih i bezopasnih reptile u vranjskom kraju dopinela je i činjenica da je sve manje predatora, orlova i ježeva.

U protekla tri meseca hvatači zmija iz Vladičinog Hana intervenisali su pedesetak navrata. Najviše su uhvatili stepskih i običnih smokova.

U Beogradskoj ulici u Vranju nedavno je u spavaću sobu jedne porodice ušao stepski smuk. Bio je dugačak metar i po.

Uprkos brojnim neprijatnim susretima ljudi sa zmijama, lekari u zdravstvenim centrima i domovima zdravlja nisu imali posla.