Dilaver Bojku
Printscreen
Dilevera  Bojkua

privatni album

Dilevera Bojkua, Foto: privatni album

Policija istražuje ko je ubio nekadašnjeg makroa i jednog od glavnih bosova albanske mafije Dilavera Bojkua (58) zvanog Leku, a prva saznanja ukazuju da je reč o naručenom ubistvu, koje je odradio profesionalac. Pretpostavlja se da ga je likvidirala mafija koja na Zapadu drži primat u prostituciji, jer im je zasmetalo što je svoje pipke raširio u Austriji i Engleskoj! 

Žrtva krvne osvete?

Poznavaoci podzemlja u Strugi, na koje se poziva portal „mkd.mk“, tvrde da je reč o krvnoj osveti zbog ubistva Sitema Istrefija (23), čija porodica odavno preti bivšem makrou. Obračun porodica Bojku iz sela Velešta i Istrefi iz sela Dolna Belica počeo je 2015. zbog korišćenja plaže na obali struškog jezera. Sukob je kulminirao 13. decembra 2015. u naselju nadomak Struge kada je u oružanom obračunu ubijen Sitem, dok je njegov brat teško ranjen. Brat Dilavera Baškim Bojku (45) bio je teže ranjen, dok je njegov sin Ermin od tada u bekstvu.

Božidar Spasić, bivši obaveštajac državne bezbednosti, kaže da su mu prostitutke došle glave i da je postao smetnja mlađim mafijašima!

- Bojku je posao najviše raširio u Beču i Salcburgu. Međutim, britanska obaveštajna služba je došla do podataka da je svoje pipke pustio i na Englesku! Mogao je, eventualno, da zasmeta bugarskoj mafiji, koja se bavi istim poslom. Srpskoj mafiji je bio samo od koristi! Pošto je kontrolisao dva glavna ilegalna pravca za transport devojaka, verovatno mu je Srbija bila tranzit i tražio je usluge mafijaških grupa za izradu pasoša i slično, što je srpskoj mafiji samo donosilo pare! - objašnjava Spasić.

 

Austrija je, prema njegovim rečima, krajnja granica do koje je albanskoj mafiji dozvoljeno da dođe u poslovima prostitucije.

- Bojku je bio interesantan i našoj službi zbog bavljenja prostitucijom. Devojčice je podvodio od svoje 15-16. godine! Putovao je često na Zapad, gde su Albanci razgranali poslove sa prostitucijom. Dok sam ja radio u Državnoj bezbednosti, nije bilo prostitutke u Beču koja nije prošla kroz ruke albanske mafije. Reč je očigledno o klasičnom mafijaškom obračunu zbog sukoba u vezi sa teritorijama. Verovatno je prešao dozvoljenu granicu i proširio se na teritoriju koju drže druge mafije i ne prihvataju sporazum! - kaže Spasić.

Bojku je ubijen u ponedeljak oko 17 sati ispred svoje kafane na plaži Akva blu u Strugi. Očevici tvrde u da mu je maskirani muškarac prišao s leđa, pucao mu direktno u glavu i posle toga pobegao motociklom.

Policija u Makedoniji pretpostavlja da ga je ubio plaćeni ubica. U potragu za njim uključene su specijalne snage MUP-a i helikopteri!

- Bojku je strahovao za svoj život i nije izlazio iz kuće bez pancira. Očigledno je da je ubica to znao i da mu je zato pucao direktno u glavu - izjavili su poznavaoci dešavanja u makedonskom podzemlju za tamošnje medije. Bojku je u februaru 2003. uhapšen i osuđen na šest meseci zbog šverca ljudi, ali je već u junu uspeo da pobegne. Dve nedelje posle toga uhapšen je u Ulcinju i vraćen u Makedoniju, posle čega je osuđen na 3,8 godina zatvora zbog posredovanja u prostituciji. Prošle godine u februaru Bojku je prijavio policiji da mu je neko izrešetao kuću.

Aukcije devojaka

Američki Federalni istražni biro i Interpol istraživali su „poslove” koje je vodio Bojku. U njegovom selu Velešta su do 2006. održavane „aukcije” devojaka koje su otimane ili na prevaru regrutovane na Balkanu i prostoru bivšeg SSSR-a. On je, navodno, kontrolisao dva glavna ilegalna pravca za transport devojaka i žena iz Moldavije, Rumunije i Ukrajine, koja su išla iz Bugarske i Albanije. Oba kanala su završavala u njegovom rodnom selu Velešta kod Struge, koje je važilo za mesto sa najvećim brojem prostitutki u Makedoniji. U to vreme, prema medijima, u tom selu je bilo 200-250 žena spremnih za prodaju. Kako se pisalo, Leka je za sebe zadržavao dvadesetak najlepših, koje je nudio klijentima u svom baru. Posle nekoliko meseci rada kod njega prodavao ih je na Kosovo.

 

Komentari (7)

Boki

16.08.2017 14:40

Sve to pustaju bezbednajci, ko da su i sami u dilu, a stradaju devojke, mesto u korenu odmah da saseku, a kao da uzivaju u intrigama koje mnogi plate glavom !!!

Olos

16.08.2017 15:27

Ne prostitutke,nego belo roblje. U tome protiv svoje volje. Zasluzio je taj to sto ga je zadesilo. Ko se siri mnogo,kad'-tad' n*jbe.

Olos

16.08.2017 15:27

Ne prostitutke,nego belo roblje. U tome protiv svoje volje. Zasluzio je taj to sto ga je zadesilo. Ko se siri mnogo,kad'-tad' n*jbe.

sanja

16.08.2017 16:13

Pogledajte film "Rajski apartman"

Puritanac

16.08.2017 20:44

@sanja - Ili domaci film ''Sestre''.

Ami

16.08.2017 19:26

Ma neka ga je i svakog od njih ko prevari maloljetnu djecu od 15 il 16 godina. Matori dripci i nisu zasluzili nista bolje.