Zoran Živković
Goran Srdanov
Zoran Živković

Goran Srdanov

Zoran Živković, Foto: Goran Srdanov

Prijava je podneta Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, ali je nakon toga prosleđena na nadležnost Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Prema nezvaničnim saznanjima, poreska policija sumnjiči Živkovića da je tokom 2014.godine, kada se nalazio na ovoj funkciji u „Empresi“, počinio krivično delo poreske utaje iz člana 229 stav 3, za koje je zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora. Sumnja se da je poreska utaja nastala prilikom poslovne transakcije sa vinom vrednim skoro 90 miliona dinara, čiji promet, navodno, nije evidentiran u poslovnim knjigama. U Poreskoj upravi Srbije nisu mogli da potvrde podnošenje prijave protiv Živkovića, ali je nisu ni demantovali.

“Ili je greška, ili je pritisak”

- Nisam nikada u životu uradio nikakav poreski prekršaj ili krivično delo. Ovde postoje dve mogućnosti ili da je u pitanju neka greška ili da je ovo nastavak političkog pritiska na mene - prokomentarisao je kratko za „Alo!“ Zoran Živković kada je čuo vest o prijavi koja je podneta protiv njega.  D.R.

- Povodom pitanja koja ste uputili o konkretnom poreskom obvezniku, obaveštavamo vas da, shodno članu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Poreska uprava svaki dokument, informaciju, podatak ili drugu činjenicu o poreskim obveznicima čuva kao tajni podatak - poručili su nam iz biroa za informisanje Poreske uprave.

U Osnovnom tužilaštvu u Nišu potvrdili su da je krivična prijava primljena, ali i dodali da je nakon toga prosleđena u Beograd.
- Nakon sagledavanja činjenica i navoda krivična prijava je dostavljena na nadležnost Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu jer se u vreme kada su počinjene radnje koje se opisuju u prijavi, firma nalazila na adresi u Beogradu. Takođe, i vino čiji je promet predmet krivične prijave se u to vreme nalazilo u magacinu u Beogradu, kažu u OJT u Nišu. Prema podacima Agencije za privredne registre Živković ima 10 odsto u vlasničkom udelu društva „Empresa“, dok 90 odsto ima privredno društvo „Puting“ d. o. o. Niš.

Živković je nakon stupanja na javnu funkciju poslanika u junu 2014. godine preneo upravljačka i prava nadzora u „Empresi“ na Nišliju V. G., a sa mesta direktora „Emprese“ smenjen je krajem decembra 2015. godine na vanrednoj sednici Skupštine društva.

Alo! prvi pisao da se sprema prijava

naslovna

alo.rs

 

Podsetimo, Alo! je prvi, još krajem marta ove godine, pisao da se vodi istraga protiv Zorana Živkovića i da je moguće da će posle izbora uslediti i krivična prijava. Živković je zbog toga prijavio naš list Savetu za štampu, tvrdeći da vodimo medijski linč protiv njega i da plasiramo neistine. Savet je presudio u korist nekadašnjeg premijera. Prijava koju je poreska policija podnela tužilaštvu sada pokazuje da smo bili u pravu kada smo pisali da se istražuje Živkovićevo poslovanje.

 

Komentari (15)

Кутузов

04.06.2016 07:37

Лопино жалосна!

Кутузов

04.06.2016 08:01

Хахаха,грешка или притисак!!!

ila

04.06.2016 08:07

Ahahahaaa, znaci napokon ti odzvonilo, e pa dosta si visoko leteo, i ne pravi se lud da ne znas o cemu se radi, kad si ljude terao da ne placaju struju, jer si mnogo pametan, pa sad ti isti ljudi grcaju u dugovima zbog tvoje "pameti", e sad djavo dosao po svoje, ako bre i treba da te osude

Lutvo

04.06.2016 09:05

Ovi na slici sve lopov do lopova.

Кутузов

04.06.2016 09:28

И опет на рачун нас обвезника!Овај пут частимо,Живковићу,платићемо ти фул пансион 10 година!

deki

04.06.2016 09:31

"zbog sumnje"podigli krivicnu prijavu? krivicna se ne podize zbog "sumnje"vec kad imas dokaze !

bosa

04.06.2016 09:44

možda bi mu i pretila robija da je u nekoj drugoj zemlji, da svaka država ima mafiju, u srbiji je obrnuto politička mafija ima državu, zaštićeni ko mungosi,poznaje li neko političara da je bio u vlasti i da je siromašan?, u srbiji takvog sigurno nema.

branko

04.06.2016 09:46

U Srbiji nema ni jedne presude zbog utaje poreza! Neka me neko demantuje? Tako ce biti i sa Zivkovicem.

Teodora

04.06.2016 10:35

Izanđali vučićerv recept za obračun sa političkim protivnicima kojima politički ništa ne može! Ali, doćiće dan kada će u Srbiji i poreska služba i policija i tužilaštvo, a na kraju i sud raditi, i odraditi, svoj posao kada je reč o vučićevim mahinacijama, krađama, kriminalu, utajama, hohštapleraju! I taj dan nije daleko. Ničija nije gorela do zore, niti zločini mogu da ostanu skriveni, pa tako neće ni vučićeva i mnogih drugih njegovih čauša iz sns.

Laki

04.06.2016 11:29

@Teodora - Kome je Zoran Živkovic politicki protivnik, ispusena lula i stara lopuza, Đinđic se u grobu prevrce zbog njega i pojedinaca a to sto se tice o Vucicevim mahinacija da ih ima vec bi Krik, Tv N1 i ostali istrazivaci to objavili, a o Zoranu se sve zna i o njegovim mahinacijama

Jasna Simonovic

04.06.2016 10:49

Mislim da poreska uprava treba najpre da podnese krivičnu prijavu protiv sebe...i svih radnika koji su učestvovali u maltretiranju gradjana koji plaćaju porez, i propuštanju "vip" gradjana koji ne plaćaju porez...

kalča007

04.06.2016 14:47

@Jasna Simonovic - Zvezda, Partizan, Čeda, Mlađo.....................................

sole

04.06.2016 12:20

a bunde,gde su bunde?

branko1

04.06.2016 12:42

Naje**li su ostali zatvorenici jer će niški šibicar da im pokupi sve pare šibicareći među njima

golas

04.06.2016 13:45

da u srbiji ima pravde ovakvi kao sto je zivkovic napunili bi zatvore!