Nevera: Andrija Živković
Marko Metlaš
Nevera: Andrija Živković
Nevera: Andrija Živković, Foto: Marko Metlaš

"Povodom nezapamćenog pritiska na igrača Andriju Živkovića da potpiše novi ugovor sa FK Partizan, Sindikat profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ daje sledeće saopštenje:

Nažalost, naše česte kritike upućene na račun funkcionisanja srpskog fudbala, mobinga, diskriminacije, nasilja i svih drugih negativnosti dobile su svoj najcrnji epilog. U istoriji srpskog fudbala nije zapamćeno da se jedan klub koji je svojom pogrešnom politikom sam sebi napravio štetu, obrušio na jedno dete koje ni krivo ni dužno treba da plaća cenu pogrešnih i štetnih odluka kluba.

Podsetićemo vas da smo mi zajedno sa FIFPro još 2011. godine upozoravali na veliku opasnost koja proizilazi iz učešća trećih lica u sklapanju ugovora, da je to štetno za klubove i igrače kao i fudbal u celini. Niko nije imao sluha za naše stručne analize, niko nije obratio pažnju da preko 30% ukupnih prihoda od transfera uzimaju ljudi koji sa fudbalom nemaju nikakve veze, niko nije shvatio da je to novac koji je direktno otišao iz fudbala u tuđe nefudbalske džepove.

Danas smo svedoci da za sve gore navedene stvari cenu i ceh treba da plati momak koji je biser srpskog fudbala, jedan opd najboljih fudbalera posledweg Mundijala za igrače do 20 godina, a da pri tome on nikada nije na bilo koji način uticao da klub proda prava na njegov transfer trećem licu. Radna zajednica i omladinska škola, srceparajućim saopštenjima, oglasili su se da nam kažu da su radili posao za koji su plaćeni i da je njihova sudbina u rukama jednog deteta. A kada su nedavno štrajkovali i omladinska škola i radna zajednica nisu pokazali tu istu ljubav prema klubu i oprostili dug koji je postojao prema njima.

Igrač je vraćen sa priprema da u Beogradu trenira sa ostalim prvotimcima koje klub više ne želi. Ako je reći „Ne“ prekršaj za igrača zašto reći „Ne“ nije prekršaj i za klub? Oni isto tako odlučuju o tome sa kim žele, a sa kim ne žele da produže ugovor. Ako je Andrija Živković kriv što je rekao „Ne“, ko će onda snositi krivicu za „Ne“ koje je klub rekao mnogim igračima koje nisu više hteli.

Pravo izbora i pravo slobode kretanja je Ustavno pravo svakog pojedinca i to se mora poštovati. Neka FK Partizan krivce traži u onima koji su u ime kluba trgovali na štetu kluba a ne u jednom detetu koje samo želi da igra fudbal. Zar ne mogu da se ponašaju kao mnogi veliki evropski klubovi koji prihvataju odluke i izbore igrača i ispraćaju ih sa cvećem i zahvalnicom. FK Partizan smatramo velikim evropskim klubom koji ima veliku tradiciju pa shodno navedenom svi očekuju i da se ponašaju u skladu sa svojim renomeom.

Fudbalski savez Srbije se često pita zašto pojedini igrači ne žele da igraju za Srbiju. Odgovor se sam nameće: zato što ćute i ne štiti one koje nose dres svoje zemlje a koji su nam nedavno doneli toliko radosti. Zato ih ne interesuje kada se fudbaleri maltretiraju, kada ih tuku po svlačionicama huligani, kada im stavljaju pištolj na čelo. Tada ih nema nigde, ćute da ne ugrozite fotelje koje su uzeli kao u nasleđe. I onda se pitaju zašto nam fudbaleri beže u Belorusiju, Kazahstan, Azerbejdžan, Uzbekistan, Tajland… Vi ste im gospodo iz FSS napravili fudbalsku klimu da im je igranje u Srbiji kazna a ne zadovoljstvo.

FK Partizan je svojim postupkom diskriminisao igrača u odnosu na druge igrače a sve po osnovu Člana 7. Ugovora o profesionalnom igranju. Ali, koga još u ovoj zemlji briga za pravo i pravdu, ona je bila i ostala selektivna osim ako nisi sin nekog bogataša ili politički podoban.

FK Partizan je svojim postupcima prema Andriji Živkoviću naneo veliku štetu imidžu kluba. Hvala im što ćemo na svim budućim forumima slušati kako negativni primeri dolaze iz Srbije, hvala im što ćemo crveneti pred svim članicama FIFPro kojih ima 65 iz celog sveta.

SPFN je uvek bio i biće na strani fudbalera i naše dece. Uvek smo radili i radićemo u interesu fudbala ali nećemo da ćutimo i žmurimo za ono što svi znaju", piše u saopštenju.

 

Komentari (2)

Rile

08.02.2016 18:19

Svi se prave ludi počevši od Joce i ovog sindikata takođe. Pa treća strana je uvedena od Joce u vidu menadžera dok je Žile bio maloletan. Pinija je četvrta strana, takođe kada je Žile bio maloletan. Ko potpisuje bilo šta u ovoj zemlji kada je neko maloletan? Otac ili staraoc. I koliko su oni alavi kasnije tako se i razvija detetova tj. momačka karijera jer je on sada punoletan i sam treba da odluči. Ne treba mu ni Joca, ni menadžer, ni sindikat ni Partizan ni Zvezda već on sam.

donkihot

09.02.2016 11:39

Sve mi je jasno u vezi Živkovića, ali mi nije jasan njegov otac. On je i roditelj koji štiti svoje dete, što je normalno, ali sa druge strane on je menadžer gde mu je sin roba i gde ima 25% udela u transferu.Pa Joco izvini, ne možeš da sediš na dve stolice. Da nije tako, stao bih svim srcem na stranu Živkoviće, i juniora i seniora. Ovako sve me ovo podseća na onu TV seriju ,,Lud, zbunjen, normalan,,!