Krečenje
Promo
Krečenje

Promo

Krečenje, Foto: Promo

Istraživači iz Pitsburga počeli su sa istraživanjem ideje pretvaranja zidova u površine osetljive na dodir, koji će podići nivo stanovanja i kulturu življenja.

U nedavno prezentovanom istraživanju, obrađuje se ideja kreiranja zidova osetljivih na dodir. Istraživači su čak kreirali i prototip, pod nazivom „Wall++“, koji će biti sposoban da prati dodir, gestikulaciju, oseća obližnja tela i detektuje i locira obližnje aparate.

S obzirom na to da ovakva ideja deluje prilično skupo, istraživači su testirali i načine na koje bi implementacija zidova osetljivih na dodir mogla biti jeftina. Ovo je uključivalo testiranje različitih boja koje imaju karakteristike provodnika, njihovu primenu, da li je potreban neki premaz i slično. Za sada su uspeli da smanje cenu materijalima koji su potrebni, pa za jedan zid par desetina dolara je dovoljno da platite sve što je potrebno, ali koliko para će koštati i majstor za ovo, to je pitanje.

Definitivno se radi o zanimljivom projektu, gde istraživači zamišljaju da bi "Wall++" na kraju mogao postati džinovski kontrolni interfejs, za upravljanje svim gedžetima u domu. S obzirom na to da se za sada radi samo o konceptu, sigurno nas očekuje još dosta godina razvoja dok "Wall++" ideje ne stignu i u domove korisnika.

Kada se u naučno-fantastičnim filmovima pojavila ideja da umesto zidova imamo ogromne touch screen ekrane, svi su mislili da je to daleka budućnost. Oni su mogli prikazivati ono što je prijatno u tom momentu - bilo koje godišnje doba, deo dana, šumu, planinu ili plažu i more, pa uz šum talasa, možete zamisliti da ste tamo. Sada, ovako ubrzanim razvojem novih informacionih tehnologija, robotike i veštačke inteligencije, ovakav životni standard možemo očekivati, ne tako dugo.