žerbo kocke
Bakina kuhinja
žerbo kocke

Bakina kuhinja

žerbo kocke, Foto: Bakina kuhinja

Predivan starinski kolač od jednostavnih sastojaka - žerbo kocke. Orasi, pekmez i čokolada u kombinaciji sa korama od krhkog dizanog testa, koje se ne peku posebno nego se nakon razvijanja kora i premazivanja filom kolač peče u komadu. Ovaj poznati kolač osvojio je mnoge, jer je zaista dobar. Najbolji je kada malo odstoji, tada malo omekša i sastojci se lepo povežu i prosto se topi u ustima.

Potrebno je:

120 gr maslaca ili margarina
3 - 4 kašike šećera
100 ml mleka
350 gr brašna
korica limuna
1 jaje
500 gr pekmeza od šipka ili kajsije
150 gr mlevenih oraha
100 gr čokolade
3 kašike ulja
malo kvasca

Priprema:

Mikserom umutiti maslac sa šećerom, dodati limunovu koru, kvasac, mleko i brašno i zamesiti mekše testo da bude glatko. Staviti ga u kesu i držati u zamrzivaču 15 ili 30 minuta u frižideru da se dobro ohladi i tako malo stegne.

Testo podeliti na četiri jednaka dela po 200 grama i svaki deo razvući oklagijom veličine tepsije. U činiju istresti pekmez dodati mlevene orahe, po želji zašećeriti, pa dobro izjednačiti.

Tepsiju obložiti pek papirom ili podmazati maslacem, pa staviti prvu razvučenu koru i namazati je pekmezom i orasima, staviti drugu koru i nju premazati kao i treću i nju premazati. Pokriti četvrtom korom i viljuškom izbockati (nju ne mažemo). Ostavimo da odmori 15-20 minuta pa ispeći u zagrejanoj rerni 35 minuta na 190 stepeni Celzijusa.

Rastopiti čokoladu sa tri kašike ulja, dobro izmešati i preliti kolač. Kad se čokolada stegne seći na željene kocke.