Virusi i bakterije  obaraju s nogu
Shutterstock
Virusi i bakterije  obaraju s nogu

Shutterstock

Foto: Shutterstock

"Sigurno se istovremeno možete zaraziti i gripom i koronavirusom što ima katastrofalne posledice za imuni sistem", navodi floridski lekar porodične medicine Edrijen Berouz.

- Kada se zarazite gripom i drugim respiratornim virusima, telo oslabi i postanete ranjiviji pa veoma lako možete dobiti drugu infekciju - pojasnila je direktorka organizacije "Stanford Health Communication Initiative" Sima Jasmin.

DA LI STE SKLONI VIRUSNIM INFEKCIJAMA?

 

Dvostruka zaraza mogla bi da uzrokuje ozbiljne dugotrajne posledice svih sistema organa, ali još je prerano da bi se to tačno utvrdilo s obzirom da lekari i dalje ne znaju dovoljno o koronavirusu i njegovim posledicama, a nema dovoljno podataka o ljudima koji su se istovremeno zarazili koronom i gripom.

korona

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Simptomi oba virusa su povišena temperatura, vrtoglavica, umor, upaljeno grlo, bolovi u mišićima, nedostatak vazduha i curenje nosa. Za razliku od gripa kovid može da izazove i gubitak čula mirisa i ukusa. Oko polovine prenosa zaraze dogodi se između ljudi koji nemaju nikakve simptome, poručuju iz Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

PROČITAJTE JOŠ: