NAJLEPŠA PRINCEZA ORIJENTA Priča o Amiri, najpoželjnijoj ženi Saudijske Arabije koja je promenila sudbinu muslimanki
Foto: Printscreen/instagram

Amira Al Tael rođena je 6. novembra 1983. godine, bivša je princeza Saudijske Arabije. Rođena u Rijadu u porodici plemićkog porekla, lepa Amira postala je poznata kroz brak sa princom Al Validom bin Talalom Al Saudom, nećakom bivšeg saudijskog kralja Abdulaziza. Ona je filantrop i borac za prava arapskih žena.

Preuzela je ulogu potpredsednice fondacije Al-Valid bin Talal i zalagala se za prava žena u Saudijskoj Arabiji. Amira je studirala poslovnu administraciju na Univerzitetu Nju Hejven u Sjedinjenim Državama, ali je sa strašću za pisanjem i novinarstvom počela da radi na svojim školskim novinama. Intervjuisala je princa Al Valida, 28 godina starijeg od nje, poletnog, pametnog i milijardera koji se zaljubio u nju na licu mesta.


Njen otac je Aidan bin Naief Al-Taveel Al-Otaibi. Odgajali su je razvedena majka i baka i deda u Rijadu. Sa 18 godina upoznala je princa Alvalida Bin Talala, čoveka koji je bio 28 godina stariji od nje. Na kraju su se venčali 2008, a kasnije su se razveli u novembru 2013. Od njenog razvoda od princa Alvalida bin Talala al Sauda, ona više nije princeza, niti pripada kraljevskom domu svog bivšeg muža al Sauda. 

Samo se prelepa saudijska lepotica nije zadovoljila titulom princeze i trofejne supruge. Ona je sebi zadala misiju: da promeni status žena u muslimanskom svetu. Ona i njen suprug osnovali su fondaciju Al Valeed, međunarodnu neprofitnu organizaciju posvećenu ublažavanju siromaštva, pomoći u katastrofama i pravima žena.

Princeza Amira se borila za prava žena na Orijentu

Osim toga, Amira nije htela da nosi islamski veo, niti je htela da nosi hidžab koji ju je potpuno pokrivao: naprotiv, pokazivala je lice svaki put kada bi se pojavila u javnosti. Očigledno, konzervativni članovi kraljevske porodice Saudijske Arabije nisu blagonaklono prihvatili princezine postupke, pa su čak i upozorili da će biti kažnjena ako ne nosi islamski veo. Al-Taveel se udala za milijardera iz Emirata Kalifu bin Butija Al Muhairija u septembru 2018. u Parizu. Zajedno imaju sina Zajeda, rođenog 2019.

Ona je poslovna žena i filantrop. Bila je potpredsednik i generalni sekretar fondacije Al-Valid bin Talal. Amira je trenutno osnivač i izvršni direktor TimeAgenci, kao i član odbora Silatech, katarske društvene inicijative koja radi na otvaranju radnih mjesta i širenju ekonomskih mogućnosti za mlade ljude širom arapskog sveta.

Ona je predsednik i suosnivač Omladinskog volonterskog centra Tasami Initiatives. Ona je javno govorila u SAD u emisijama NBC Todai, CNN International i NPR, kao i u časopisima Time i Foreign Polici Magazinu, podržavajući i prava žena u Saudijskoj Arabiji i šire pitanje ukupne sposobnosti žena da u potpunosti doprinesu saudijskom društvu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading