KAKO SE NA PRIRODAN NAČIN REŠITI CELULITA? Pored pravilne ishrane iskoristite ovu masažu koju možete da radite samostalno  (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Kako nastaje celulit

Ova neugodna pojava nastaje tako što se različiti toksini i otpaci pri metabolizmu nagomilavaju u vezivnom tkivu. Zato se u prvi plan borbe protiv celulita stavljaju mere za sprečavanje unošenja namirnica koje u organizmu ostavljaju previše štetnih materija. Naravno, slede i mere za ubrzano izbacivanje već nagomilanih štetnih materija koje praktično i sačinjavaju celulit.

Kako ukloniti celulit – mere koje treba preduzeti

Hrana protiv celulita

Kada je hrana u pitanju, akcenat treba staviti na onu bogatu celulozom i drugim vlaknastim materijama. Treba jesti dosta voća i povrća naročito u presnom stanju. Od mesa – treba jesti posno meso – najbolje živinsko (bez kožice) i ribu a od mlečnih proizvoda – obrano mleko, sir sa manje masnoća i jogurt. Od masnoća – nerafinisana biljna ulja (prvo ceđenje na hladno) su odličan izbor.

Čišćenje jetre, creva i bubrega

Kada ste regulisali ishranu, red je da pomognete jetri – glavnom organu za neutralisanje i izbacivanje otrova – da pravilno radi. Znači, nema slatkiša, industrijskih grickalica, gaziranih a i onih drugih pića. Pomozite jetri pijuću samo čistu vodu i to oko 2 l dnevno. Pomozite joj izbegavanjem soli. Pomozite joj i čajevima i napicima za bolje pražnjenje creva (sena, voda sa magnezijumom) da ima čist put za izbacivanje toksina.

Takođe, upotrebljavajte i čajeve koji su diuretici da bi i urinarni trakt bio spreman da primi višak toksina iz jetre. Najbolji se pokazao čaj od rastavića kao i čaj od kukuruzne svile. Gde da ih nabavite? Idite u prodavnicu zdrave hrane ili biljnu apoteku i kupite ih. Uputstvo za pripremu je jednostavno i nalazi se na pakovanju. Uvedite i pivski kvasac u ishranu jer vitamin B pomaže izbacivanju toksina, piše dijeta.net.

Šta još pomaže?

Češće znojenje tj. preznojavanje pomaže izbacivanju toksina iz organizma.
Masaža suvim peškirom ili još bolje frotirskom rukavicom – dok koža ne pocrveni – pomaže da se krv dopremi u ugrožene delove tela i eliminiše toksine.

Vežbe dubokog disanja imaju za cilj da se u organizam unese što više kiseonika koji pročišćava krv i sagoreva masne naslage. Dakle, izađite u baštu ili neki prostor sa čistim vazduhom i lagano, ritmično dišite. Udahnite vazduh brojeći do 5, zatim zadržite vazduh brojeći do 3 pa izdahnite opet brojeći do 5. Posle brojanja do 3 ponovo krenite od početka – udaha – i tako 3 do 5 minuta – više puta dnevno. Razbistriće vam se glava a i telo će dobiti „pojačanu“ dozu kiseonika.

Natapajte mesta na kojima je celulit čajem od bršljana. Način pripreme ovog čaja: 50 gr svežeg lišća bršljana iseckati i ostaviti potopljeno u litri hladne vode dan i noć a zatim procediti. Ovom tečnošću treba kvastiti ugrožena mesta što češće, a naročito posla kupanja.

I tople biljne kupke su odgovor na pitanje kako ukloniti celulit. Čaj od jednakih delova borovih iglica i ruzmarina (po šaku jednog i drugog ubaciti u 2 litre ključale vode, ostaviti po strani poklopljeno desetak minuta pa procediti) naliti u kadu pred kupanje. U tu svrhu odlična je i osušena morska trava jer sadrži mnogo joda.

U ovom videu možete pogledati masažu protiv celulita koju možete samostalno raditi kod kuće: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading