RASTE NA SVAKOM KORAKU, A VREDI KAO SUVO ZLATO Blagodeti ove biljke nemaju granicu
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Ptičje proso, divlja šiba, lekovita biserka u tradicionalnoj medicini je izuzetno cenjen lek zbog širokog spektra delovanja. Višegodišnja je biljka koja naraste do metar visine, oslonjena na snažan razgranati koren. Najčešće se nalazi na kamenitom terenu, pored puteva i obala, na neobrađenim površinama, u žbunju i šumama.

Ova biljka se ne preporučuje za upotrebu u bilo kom obliku trudnicama i osobama sa poremećajima štitaste žlezde. Listovi su hrapavi, duguljasti, kopljasti, nemaju dršku, već se naslanjaju direktno na biljku kao da sede. Cvetovi su beličastožuti smešteni na vrhu, dok je plod tvrdog zrna, sive boje i sjajan.

Za lečenje, cela biljka se bere tokom cvetanja, od maja do kraja jula, a plod se bere u jesen kada sazre. Mlevenjem zrelih zrna dobija se efikasan prah koji se pije sa čajem ili pomeša sa vodom. Dok je biljka mlada, od listova se mogu praviti ukusni hranljivi variva i supe. Seme biljke se sakuplja i za ishranu i za medicinske svrhe. Može se kuvati, pržiti, a mlevena se koristi kao zamena za kafu.

Koren je takođe veoma lekovit i vadi se u jesen. Prvo se očisti od zemlje, zatim iseče na kolutove i osuši na toplom mestu. Sadrži veoma vredne sastojke kao što su litospermin, silikat, silicijum, rutin, silicijumske kiseline.

Plod od kojeg se pravi prah je odličan lek za bolesti bubrega i mokraćne bešike jer deluje protivupalno sa jakim stimulansom za izbacivanje tečnosti. Sprečava stvaranje kamena i taloženje peska u ovim organima, a pomaže i kod akutnog i hroničnog cistitisa.

Posebno je efikasan kod infektivnih ginekoloških bolesti, poput gonoreje, a pomaže i kod gihta, artritisa i drugih reumatskih oboljenja. Ublažava crevne tegobe povezane sa dijarejom i grčevima, čisti krv i snižava visoku temperaturu. Ako se ovaj prah popije sa toplim čajem, dolazi do obilnog znojenja, što je neophodno za lečenje određenih zdravstvenih tegoba. Terapija se uzima četiri do pet sati, pola kašičice sa malo čaja ili vode, dok tegobe ne prestanu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading