KASNIJE ĆE IH SKUPO KOŠTATI: Ove greške žene u srednjim godinama najčešće prave
Foto: Shutterstock

Žene u srednjim godinama, u 40-im, 50-im i starije, često prave nesvesne greške, koje bi svakako trebalo da isprave.

Nemaju fizičku aktivnost

Bol u laktu ili donjem delu leđa nije ni razlog da prestanemo sa vežbanjem niti izgovor da ne počnemo. Treba ostati fizički aktivan, jer je to od vitalnog je značaja za naše zdravlje i kvalitet života. U stvari, vežbanje može da ublaži bol i spreči zdravstvene probleme koji tek mogu da nastanu u budućnosti, kao što su povećanje telesne težine, dijabetes, bolesti srca ili demencija.

– Vežbanje dovodi telo u stanje uzbuđenja, što znači više vitalnosti i boljeg osećaja blagostanja. Dnevni poslovi postaju manje naporni i zahtevaju manje truda – rekao je za Health dr Frank Frisch, direktor kineziologije na Chapman University, Orange u Kaliforniji.

Ako ste već strastveni fitnes fanatik, to je sjajno. A ako niste, sada je pravi trenutak da istražite svoje mogućnosti. Posetite bazen, teretanu, idite na čas joge ili se zaljubite u brzo hodanje.

Ne brinu o srcu

Kako navode u Centers for Disease Control and Prevention, svaki četvrti smrtni slučaj u SAD je posledica srčanih bolesti. Drugim rečima, briga o ovom veoma važnom organu treba da bude glavni prioritet za sve. Ali kako da znamo da li smo u opasnosti od srčanih bolesti?

Sve počinje poznavanjem nekoliko ključnih pokazatelja zdravlja srca, uključujući naš krvni pritisak, holesterol, šećer u krvi i indeks telesne mase, kažu u inicijativi American Heart Association’s Go Red For Women. Iako ne možemo da promenimo svoje godine ili porodičnu istoriju, postoji niz navika koje možemo da promenimo da bismo sprečili probleme sa srcem.

Zapostavljaju sebe

Veliki je izazov da odvojimo malo vremena za sebe kada se borimo sa bezbrojnim preprekama koje nam život svakodnevno postavlja, posebno ako podižemo decu, imamo posla sa ostarelim roditeljima ili i jedno i drugo. Ali, zaista, nemamo vremena da ne vodimo brigu o sebi. Ako se stalno fokusiramo na druge i ne posvećujemo vreme sebi ne bi li „napunile baterije”, neće nam ostati ni mrvica energije za bilo šta ili bilo koga.

Autorka i blogerka Rachel Macy Stafford ranije je podelila nekoliko saveta za brigu o sebi koje je prihvatila pošto se uplašila za svoje zdravlje. Kaže da je toliko jednostavno da rasteretimo um tako što nekome u koga imamo poverenje kažemo ono neizrecivo: „Treba mi pomoć.” „Bojim se.” „Već neko vreme osećam da nisam sva svoja.” Ili prosto posvetimo sebi neko vreme, bilo da je to ono izdvojeno za časopise ili dodatni sat sna.

Nedovoljan san

Prošli su dani kada smo mogli da ludujemo celu noć i da sledećeg jutra budemo k’o novi (iako to nije zdrava navika u bilo kom uzrastu!). Iako bi moglo da bude izazovno da skratimo san, posebno ako žongliramo obavezama roditelja i brige o deci, ovo je još jedna stvar koju treba da promenimo. Hronično lišavanje sna povezano je sa većim rizikom od dijabetesa i drugih zdravstvenih problema, koji s godinama postaju još važniji.

Zubi

Redovno pranje, čišćenje koncem i pregledi zuba nisu samo preduslov za lep osmeh. Loša oralna higijena usko je povezana sa većom stopom srčanog i moždanog udara – problemima koji postaju sve češći sa starenjem. Nije jasno zašto, ali jedna teorija jeste da bakterije koje inficiraju naše desni izazivaju upalu i oštećenje krvnih sudova.

Zato ne treba da izbegavamo posete zubaru.

Pogrešan grudnjak

Verovatno da svaka od nas ima grudnjak koji ne odgovara u svojoj fioci za donji veš kao rezervu kada su oni dobri na pranju. Možda više nemamo ni onaj koja pruža odgovarajuću podršku. Na kraju krajeva, tkivo dojke se vremenom menja kao rezultat trudnoće, fluktuacije težine i gravitacije, kako ističe Mayo Clinic.

– Mnoge žene nastavljaju da nose istu veličinu i brend grudnjaka koji su uvek nosile, ne uzimajući u obzir da se naša tela menjaju kako starimo – kaže Grufferman. Odgovarajuće donje rublje može nam pomoći da podignemo i učinimo da naše telo izgleda mršavije, pa bi zato trebalo da ponovo procenimo svoje donje rublje i investiramo u neke nove komade.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading