Trudnoća po nedeljama: od začeća do CTG-a, porođaja i himenoplastike
Foto: Promo/Promo

 

Još jedan važan dijagnostički alat koji se koristi tokom praćenja trudnoće je kardiotokografija (CTG), koja prati otkucaje srca fetusa i kontrakcije materice. Pored ultrazvuka i CTG-a, drugi oblici praćenja trudnoće mogu uključivati redovne prenatalne preglede kod lekara, testove krvi i druge dijagnostičke testove kao što su amniocenteza ili prenatalni testovi. Za buduće majke je važno da prisustvuju svim zakazanim pregledima i da otvoreno komuniciraju sa svojim ginekologom o svim pitanjima koja ih muče.

Šta je 4D ultrazvuk i zašto je važan

4D ultrazvuk je vrsta ultrazvuka koji pruža slike fetusa u realnom vremenu u vidu slika koje se pomeraju. Ova tehnologija omogućava roditeljima da vide karakteristike i pokrete svoje nerođene bebe sa više detalja nego sa 2D ili 3D ultrazvukom. Može se koristiti za identifikaciju bilo kakvih strukturnih abnormalnosti ili problema sa rastom fetusa, kao i za procenu pokreta, disanja i ponašanja fetusa. 4D ultrazvuk je generalno bezbedan i za majku i za fetus i može se izvoditi u različitim fazama trudnoće.

Praćenje otkucaja srca i kontrakcije materice - CTG

Pred porođaj, vrše se učestalije kontrole koje podrazumevaju primenu CTG-a. CTG je dijagnostički alat koji se koristi za praćenje otkucaja srca fetusa i kontrakcija materice. Test se obično izvodi tokom trećeg tromesečja trudnoće kako bi se procenilo stanje fetusa i otkrili bilo kakvi znaci fetalnog distresa. Tokom testa, dva senzora se postavljaju na stomak majke: jedan za praćenje otkucaja srca fetusa i drugi za merenje kontrakcija materice. Test je bezbolan i neinvazivan i traje između 20 i 30 minuta.

Dopler ultrazvuk ruku, nogu i vrata

U trudnoći čitavo telo se menja, zbog čega je jedna od posledica i otečenost ruku, nogu, a neretko i vrata. Imajući to u vidu, može se koristiti dopler ultrazvuk kako bi se procenio protok krvi u krvnim sudovima majke i fetusa. To je neinvazivna dijagnostička tehnika snimanja koja koristi zvučne talase za procenu protoka krvi kroz krvne sudove.

Tokom sprovođenja dopler ultrazvuka, transduktor se postavlja se na područje koje se posmatra, a zvučni talasi se emituju i primaju od strane sonde. Zvučni talasi se odbijaju od krvnih zrnaca, a zatim ih računar analizira da bi proizveo slike krvotoka.

Dopler ruku, nogu i vrata može pomoći u identifikovanju potencijalnih problema sa protokom krvi, kao što su krvni ugrušci ili blokade, koji mogu uticati na opšte zdravlje, a u trudnoći posebno na zdravlje fetusa i/ili majke.

Dopler ultrazvuk se takođe može koristiti za procenu protoka krvi u pupčanoj vrpci, koja obezbeđuje kiseonik i hranljive materije za fetus. Abnormalni protok krvi u pupčanoj vrpci može biti znak fetalnog distresa ili ograničenja rasta i može zahtevati dalje praćenje ili intervenciju.

Međutim, dopler ruku, nogu i vrata ne moraju raditi samo trudnice, ova neinvanzivna metoda pruža značajne podatke o stanju organizma, posebno u slučajevima kada postoje simptomi kao što su:

  • česte vrtoglavice,
  • izražene glavobolje,
  • poremećaj pamćenja i koncentracije,
  • slabost ili trnci u rukama ili nogama,
  • genetski faktori koji mogu uticati na pojavu oboljenja krvnih sudova;
  • genetskih predispozicija na pojavu ateroskleroze.

Otuda, dopler vrata, ruku i nogu pokazuje stanje arterija i protok krvi do svih delova organizma.

Popularnost himenoplastike

Nakon porođaja, ali i usled mnogih drugih razloga (kozmetičkih, verskih, društvenih), himenoplastika postaje sve popularniji tretman. Himenoplastika je hirurška procedura koja uključuje rekonstrukciju himena, ili, popularno, vraćanja nevinosti. Himen je tanka membrana koja delimično prekriva vaginalni otvor.

Postupak himenoplastike uključuje spajanje ivica himena kako bi se ponovo stvorila struktura nalik membrani. Šavovi koji se koriste u postupku vremenom će se sami rastvoriti, a zaraslo tkivo će stvoriti membranu koja je slična originalnom himenu.

Himenoplastika se obično izvodi pod lokalnom anestezijom a procedura traje ne duže od sat vremena. Pacijenti se uglavnom mogu vratiti kući istog dana kada i operacija i mogu nastaviti sa normalnim aktivnostima u roku od nekoliko dana.

Vaša beba je u sigurnim rukama

Kada za sebe i svoje najmilije želite samo najbolje, tada će svaki pregled u trudnoći, svaki otkucaj srca koji čujete, izazvati bujicu emocija. Zato je važno kome verujete, gde vodite trudnoću i ko su lica koja rade ultrazvuk. Za sebe i svoje najdraže odaberite iskustvo i poverenje, a poliklinika Gracia Medika je tu da Vam sa svojim timom stručnjaka omogući da trudnoća bude period u kome ćete uživati. Pored standardnih usluga koje obuhvataju ginekološki pregled u trudnoći, 4D ultrazvuk i CTG, u poliklinici Gracia Medika možete uraditi i dopler ruku, nogu i vrata, ali i vratiti prvobitni izgled svoje vagine uz pomoć himenoplastike.

Bez obzira da li ste trudnica ili ne, redovna kontrola zdravlja i unapređenje životnih navika doprinosi prevenciji i jačanju zdravlja, a samim tim i boljem kvalitetu života.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading