SRBI JEDU MNOGO PECIVA Dr Jorga otkriva koji je hleb najzdraviji: Beli odličan samo za ovu grupu ljudi
Foto: Alo/Foto: Alo!

Beli ili crni hleb? I dok većina Srba beli hleb svrstava u svakodnevni deo ishrane i ne može da zamisli dan bez njega, oni drugi, koji vode računa o potrebnom unosu žitarica kao i liniji, radije se odlučuju za integralni.

Česta nedoumica ljudi je da li je zdravije da jedu beli hleb ili integralni. Preporuka je, kako je kazala dr Jagoda Jorga danas u "Uranku" na K1 TV, da se polovina dnevnog unosa žitarica unosi u obliku integralnih žitarica. 

"Nigde ne piše da treba unositi sto odsto, niko to nikada nije napisao. Niko nije postao gojazan zato što je pojeo tu količinu belog hleba ili je zbog toga dobio dijabetes. Niti je iko zbog toga kraće živeo", objasnila je ona.

Takođe dodaje da prosečan unos hleba u Srbiji iznosi 450 grama, a trebalo bi da bude od 120 do 250 grama, zavisno od energetskih potreba. Isto tako, najveći problem koji se javlja, kako doktorka ističe, jeste količina.

"Problem je količina. Kod dece je preporučljivije da se koristi beli hleb zbog iskorišćavanja drugih hranljivih materija kao što su kalcijum i gvožđe. To integralne žitarice umanjuju", objasnila dr Jorga.

S druge strane, cele odn. integralne žitarice sadrže mnoštvo hranjivih vlakana i složenih ugljenih hidrata koji pomažu da se ubrza metabolizam. Neke od njih su kukurz, pšenica, pirinač, kao i ovsene pahuljice i kaša, idealne za doručak. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading