IMUNOLOG BORISLAV KAMENOV OTKRIVA Vitamin D je prva violina odbrane od bolesti, a cink ispravlja već učinjene greške u organizmu
Jutjub/Coinbase

Koje stvari su ključne za jak imunitet i kako možemo doprineti što jačoj odbrani organizma od virusa i bakterija, objasnio je prof.dr Borislav Kamenov, imunolog. Prvo je prokomentarisao efekat vitamina D na imunitet, koji "popravlja ćelije”, koji se zove prva violina odbrane.

“Apsolutno sam uvjeren da on može mnogo toga da ispravi u imunom sistemu i da sačuva živote".

Drugo, za imunitet su veoma bitni cink i selen.
Cink je sastavni deo molekula koji ispravlja greške u tkivima“, objasnio je doktor za „RTS“. On je istakao da cink pomaže u zarastanju rana, da je odličan za kosti, nokte, gubitak čula ukusa i mnoge druge tegobe.

Cink takođe pomaže kod mentalnih napora, a igra važnu ulogu u prevenciji prehlade, gripa i hroničnih infekcija. On je istakao da su creva centar imuniteta u telu, pa poremećaji u njihovoj funkciji mogu izazvati i određena oboljenja mozga:

Stanje creva možete poboljšati ako uzimate probiotik, ali ne bilo koji probiotik“, naglasio je on za „RTS“. Potreba za probioticima krije se u našim lošim navikama, lošem izboru hrane i lekovima koji narušavaju crevnu floru.

U borbi protiv virusa neophodne su dobre bakterije kako bi imuni sistem mogao da pruži dobar odgovor na napad bolesti. Kao važan dodatak, imunolog je u jednom od brojnih intervjua izdvojio folnu kiselinu, koja doprinosi pretvaranju homocisteina u donatore metilenskih grupa koje zaključavaju ekspresiju gena, odnosno predstavljaju višak neophodne odbrane, kočnicu organizam.

Kada je homocistein povišen u telu, to stvara rizik od srčanog i moždanog udara. Važnu funkciju u odbrani organizma imaju makrofagi, koji predstavljaju vrstu belih krvnih zrnaca, pa kada bakterije ili virusi uđu u krvotok, luče supstance koje eliminišu uljeza, tako što identifikuju i okružuju neželjenu supstancu, a zatim je uništavaju.

Vitamine i suplemente treba uzimati uz konsultaciju sa lekarom. A kao odličan izvor pomenutih supstanci izdvajaju se sledeće namirnice:

– vitamin D: žitarice, punomasno mleko i punomasni jogurt, kozji sir, pečurke, ceđena pomorandža, žumanca, tunjevina, losos, ulje jetre bakalara.

– cink: agrumi (narandže, limuni, grejpfruti), kivi, bobičasto voće (brusnice, borovnice, maline, kupine), brokoli, prokulice, karfiol, zelena i crvena paprika, spanać, kupus, repa.

- selen: govedina, jagnjetina, svinjetina, ćuretina, piletina, džigerica, morski plodovi, tunjevina, brazilski orasi, jaja, sir, cela zrna, beli luk, pivski kvasac, smeđi pirinač, losos, soja, puter, pečurke, semenke suncokreta i testenina.

 


 



 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading