Dar prirode: Suve šljive i njihova lekovita svojstva
Foto: Shutterstock

Suve šljive sadrže polifenolna jedinjenja, koja deluju kao antioksidansi koji pomažu u smanjenju upale i rekonstrukciji kosti. Ovo voće takođe je puno kalijuma koji je dobar za kosti. Dakle, ovo voće može sprečiti formiranje koštane mase, odnosno izraštaja, kod žena sa osteoartritisom.

Kako kaže dr Nair, suve šljive su korisne za osobe koje imaju problema s kostima. Obiluju bakrom, magnezijumom i vitaminom K, a svi su oni ključni za održavanje jakih kostiju. Osim zdravlja kostiju, suve šljive mogu da budu korisne i za naše opšte zdravlje jer:

  • mogu sprečiti rane znake i simptome starenja, jer su pune antioksidansa
  • ne podižu nivo šećera u krvi
  • velika količina vlakana u njima prisutna pomaže u rešavanju problema sa crevima
  • hranljive materije kao što su vitamini B i C u suvim šljivama mogu pomoći u kontroli opadanja kose
  • mogu da drže nivo holesterola pod kontrolom i dobre su za naše srce.

Suve šljive možemo da jedemo kao grickalice, da ih dodamo pečenom mesu, ubacimo i blendiramo u smutiju ili jedemo kao džem. Ali, pre svega, neophodno je da ih jedemo u količini koju preporuči stručnjak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading