Prirodni lek: Beli bagrem blagotvorno deluje na organizam
Foto: Shutterstock

Pripremljen kao čaj, bagrem suzbija reumatske bolove i zubobolju, a predstavlja i savršen antiseptik. Smanjuje povećano lučenje kiseline i pomaže kod migrene.

Efikasno deluje kod gastritisa, gorušice, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Priprema čaja

Čaj se sprema tako što se kašičica suvih cvetova bagrema prelije sa dva decilitra ključale vode. Poklopi se i ostavi da odstoji pola sata, a zatim se procedi i pije jedna do tri šoljice dnevno.

Posebno mesto je našao u homeopatiji. Po mišljenju ovih stručnjaka, odličan je u lečenju hiperaciditeta, odnosno pojačane kiselosti želuca, kod gorušice koja se javlja za vreme spavanja, migrene, kao i upale nerva lica.

Zapadna narodna medicina koristi ga za lečenje antivirusnih oboljenja, grčeva, kožnih bolesti, tegoba pri varenju, čišćenja creva, za smanjenje visoke temperature, za bolje lučenje mokraće.

Med

Bagremov med je veoma cenjen u Evropi. Čist je, tečan, lagan, idealan za decu stariju od godinu dana. Najmlađima se preporučuje, jer je blag i lagan, a kod odraslih jer deluje protiv stresa, nervoze i nesanice. Najprozirniji je od svih vrsta i jedan od najukusnijih.

Njegova kristalizacija traje i do tri godine. Ukoliko dođe do šećerenja, postaje beo, mutan, sitnozrnast, zbog čega podseća na sneg. Ako se kristališe, teglu sa medom trebalo bi da potopite u toplu vodu i stvar je rešena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading