žena
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Antioksidansi koji se nalaze u pojedinim čajevima mogli da pomognu u snižavanju holesterola.

Zeleni čaj

Metaanaliza koju objavljena u medicinskom magazin American Journal of Clinical Nutrition sugeriše da zeleni čaj može da pomogne u snižavanju lošeg holesterola.

U pitanju je studija u kojoj je analizirano 14 nasumično odabranih eksperimenata, a zaključak naučnika jeste da se posle upotebe zelenog čaja i njegovog ekstrakta sniznio nivo triglicerida u serumu i koncentracije lošeg holestetrola (LDL). Uz to, nije zabeležen bilo kakav uticaj na dobar holesterol (HDL).

Roibos čaj

Studija čiji su nalazi objavljeni u listu Journal of Ethnopharmacology 2011. pokazala je da od pomoći mogu biti i rooibos čaj, koji se dobija od roibosa, afričke žbunaste biljke iz porodice mahunarki.

Učesnici studije koji su pili svakodneno po šest šolja fermentisanog roibosa tokom šest nedelja snizili su loš holesterol za 0,7 mmol/L i povećali nivo dobrog holesterola za 0,3 mmol/L, naveli su autori studije.

Čaj od đumbira

Tu je i čaj od đumbira, koji se često preporučuje kod niza zdravstvenih problema.

On se obično koristi za jačanje imuniteta i stomačne probleme, a istraživanje stručnjaka Univerziteta medicinskih nauka u Babolu čiji su nalazi objavljeni u medicinskom magazinu Saudi Medical Journal pokazalo je da đumbir u prahu značajno utiče na snižavanje holesterola u odnosu na placebo korišćen u drugoj grupi.

Čaj od maslačka

Studija korejskih eksperata sprovedena nad životinjama sugeriše da čaj od maslačka takođe može da bude od pomoći, što je objavljeno 2010. u listu u International Journal of Molecular Sciences. Grupa od 28 mužjaka zečeva podeljena je na četiri podgrupe, a ona koja je koristila maslačak pokazala je zanimljive rezultate.

– Naši rezultati pokazuju da je tretman korenom i listom maslačka pozitivno promenio aktivnost antioksidativnih enzima u plazmi i profil lipida kod zečeva s holesterolom – navodi se u ovoj studiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading