Vino
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ako vam je žao da popijete još nekoliko čaša tokom praznika, nemojte, jer su naučnici sa Univerziteta Alberta u Kanadi otkrili da jedna čaša crnog vina ima isti zdravstveni efekat kao sat proveden u teretani.

Istraživanja su potvrdila da resveratrol koji se nalazi u crnom vinu ima slične efekte kao i vežbanje kada su u pitanju zdravstveni efekti. Resveratrol poboljšava fizičku izdržljivost, blagotvorno deluje na srce i snagu mišića.

Resveratrol je biljni sastojak sa antioksidativnim dejstvom, a njegovi najvažniji izvori hrane su crno vino, grožđe, određene bobice i kikiriki. Važno je naglasiti da je resveratrol uglavnom koncentrisan u kožici i semenkama grožđa i bobičastog voća.

Resveratrol može pomoći u smanjenju nivoa krvnog pritiska. Resveratrol ima pozitivan efekat na lipidni profil. Kao moćan antioksidans i antiinflamatorni sastojak, resveratrol pokazuje obećavajuće rezultate u zaštiti moždanih ćelija od oštećenja.

Studije na životinjama pokazuju da je resveratrol pomogao u razvoju bolje insulinske osetljivosti i borbi protiv pratećih komplikacija dijabetesa. Tako bi u budućnosti ljudi sa dijabetesom mogli imati koristi od uzimanja resveratrola. Pokazalo se da resveratrol može da smanji bolove u zglobovima, zbog čega je efikasan i u prevenciji oštećenja hrskavice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading