SAVRŠENA ZA KRVNE SUDOVE Ova hrana snižava loš holesterol
Foto: Shutterstock

Holesterol je potreban našem telu u određenim količinama. Ima važnu ulogu u procesu varenja i proizvodnji hormona i vitamina D. Holesterol se uglavnom nalazi u hrani životinjskog porekla, ali u našim ćelijama.

Međutim, ako prelazi dozvoljene vrednosti, može biti izuzetno opasno po naše zdravlje. Višak holesterola ima tendenciju da se zalepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, što može izazvati bolesti poput srčanog udara, visokog krvnog pritiska, ateroskleroze, bolesti srca, bolesti bubrega itd.

Dijeta Holesterol se stvara u jetri, a njegova koncentracija u krvi najviše je povezana sa načinom ishrane. LDL je tzv loš holesterol i dozvoljene vrednosti u krvi su 1,55-4,53 mmol/l HDL je tzv. dobar holesterol i dozvoljene vrednosti u krvi su 1,03-1,55 mmol/l Povišene vrednosti LDL holesterola su uglavnom uzrokovane nepravilnom ishranom i stresom, dok je povišen HDL uglavnom pokazatelj zaštite od kardiovaskularnih bolesti. Soja može smanjiti nivo lošeg holesterola.

Moć soje

Jedna namirnica se pokazala posebno važnom kada je u pitanju snižavanje lošeg holesterola. Britanska zdravstvena organizacija ocenila ga je kao "savršenu hranu" za zdrave krvne sudove. To je soja.

Najnovije studije su pokazale da soja može da smanji nivo lošeg holesterola za tri odsto! Možda vam se broj čini zanemarljivim, ali je izuzetno važan za naš organizam.

Naučni časopis „The Journal of Nutrition” je 2019. godine objavio rezultate ovog istraživanja. Naime, unos 25 grama ove namirnice dnevno tokom šest nedelja može da snizi loš holesterol u krvi za tri do četiri odsto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading