ŠOKANTNO SAZNANJE Kad ovo čujete više nećete tražiti krišku limuna u svom piću
Pexels

Razmislite dvaput kada sledeći put zatražite krišku limuna u svom bezalkoholnom piću u restoranu, jer istraživanja kažu da to nije tako zdrava opcija kao što se čini.

Globalna studija „Journal of Environmental Health” dokazala je da su u dva od svaka tri restorana na svetu kriške limuna testirane u laboratoriji prekrivene bakterijama koje izazivaju bolesti, uključujući i fekalne bakterije.

Na kriškama je otkriveno ukupno 25 različitih i potencijalno opasnih mikroorganizama. Verovatnoća da ova studija izađe sa tako šokantnim rezultatima je zapravo bila prilično velika, jer ne možete stvarno da kontrolišete higijenu zaposlenih u restoranima.

Gotovo da ne postoji način da se proveri koji server ne pere ruke nakon korišćenja toaleta. Dakle, jedini način na koji možete da izbegnete dobijanje bakterija sklonih bolestima iz vaših pića je da obezbedite da osoblje restorana nosi zaštitne rukavice.

Ako imate relativno slab imuni sistem ili ste u starosti, onda imate velike šanse da se razbolite od štetnih bakterija. Međutim, oni čiji imuni sistem obično može da se nosi sa daleko smrtonosnijim bakterijama od onih na krišku limuna ne moraju nužno da to izbegavaju.

U stvari, naša sopstvena kuhinja verovatno uzgaja više bakterija nego bilo koji restoran u gradu. Studije su zapravo pokazale da na kuhinjskoj dasci za sečenje može biti do 200 puta više fekalnih bakterija nego na VC šolji. Dakle, sledeći put kada sečete limun, uverite se da ste ubili bakterije pre nego što ga dodate svom omiljenom napitku.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading