GOJIMO SE JER NAM NEDOSTAJU OVI VITAMINI  Neophodni su našem organizmu, a pomoći će i pri gubitku kilograma
Foto: Shutterstock

Da biste smršali i doveli telo u formu, prvo morate da promenite ishranu, a zatim da uključite fizičku aktivnost. Međutim, ponekad eliminisanje određenih namirnica iz ishrane ili smanjenje njihovog unosa može dovesti do narušenog funkcionisanja organizma.

Zato su veoma važni suplementi koji će vam pomoći da se lakše rešite masnih naslaga i imate više energije.

Četiri popularna suplementa za mršavljenje su vitamin B, D, gvožđe i magnezijum.

Vitamin B

Primarna funkcija vitamina B, posebno vitamina B12, je apsorpcija hrane u gorivo za telo.

Vitamin B utiče na rad mozga, nivo energije i zdravlje i funkcionisanje ćelija. Izvori vitamina B u hrani uključuju pasulj, jaja, integralne žitarice i banane. B12 se ne proizvodi prirodno, tako da će vegani morati da uzimaju vitamine kako bi nivoi hranljivih materija ostali izbalansirani.

Vitamin B12 takođe pomaže telu da proizvodi crvena krvna zrnca i transportuje kiseonik do mišića, što igra ključnu ulogu u povećanju snage, a većom snagom postižemo bolje rezultate tokom vežbanja.
 

Vitamin D

Sav vitamin D koji je telu potreban može se dobiti od sunca. Vitamin D pomaže u održavanju jakih kostiju i ravnoteže nivoa hormona. Neki dokazi takođe sugerišu da vitamin D pomaže u smanjenju telesne masti. Gojaznost se smatra faktorom rizika za nizak nivo vitamina D. Pošto većina dece nema dovoljan nivo ovog vitamina, preporučuju se dodaci ishrani. Izvori vitamina D uključuju ribu, žumanca i obogaćene žitarice.

Gvožđe

Gvožđe stvara energiju iz hranljivih materija i prenosi kiseonik do ćelija tela. Što više kiseonika imaju mišići, više masti se sagoreva. Nizak nivo gvožđa direktno utiče na vežbanje. Izvori hrane uključuju nemasno meso, školjke, pasulj i spanać. Povećan unos vitamina C može pomoći telu da lakše apsorbuje hranu bogatu gvožđem.

Magnezijum


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading