EPOHALNO OTKRIĆE NAUČNIKA Supstanca iz ove voćke može pomoći u borbi protiv raka
Foto:Alo.rs

Supstanca otkrivena u naru ili šipku može ojačati imune ćelije koje pomažu u borbi protiv raka, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Frankfurtu. Istražujući terapije za rak debelog creva, naučnici su otkrili da metabolit u pločici, poznat kao urolitin A, podmlađuje imune T ćelije koje su tada efikasnije u borbi protiv tumora.

Rak debelog creva i rektuma je i dalje bolest sa visokom stopom mortaliteta u kasnijim stadijumima. Rano otkrivanje i početak lečenja poboljšali su se poslednjih godina, ali ne reaguju svi pacijenti podjednako dobro na nove terapije. Sadašnja istraživanja sugerišu da je jedan od obeležja tumora kao bolesti disfunkcija imuniteta. Imunske ćelije koje treba da se bore protiv tumora su potisnute i blokirane okolnim tumorskim tkivom, njegovim mikrookruženjem.

Rezultat je da su T ćelije, koje su inače prirodni imuni odgovor tela na rak, ograničene i tumoru je dozvoljeno da raste i nekontrolisano se širi. U novoj studiji, tim naučnika na čelu sa profesorom Florianom Gretenom došao je korak bliže rešavanju tog problema. U časopisu Immuniti objavili su studiju koja je pokazala da urolitin A reciklira i obnavlja mitohondrije, takozvane "elektrane" unutar T ćelija - kroz proces poznat kao mitofagija.

Uvođenjem ekstrakta šipka uklanjaju se stare i oštećene mitohondrije u T ćelijama i zamenjuju novim i funkcionalnim. Ovo menja genetski sastav T ćelija, koje su tada sposobnije da unište tumore. Autor studije dr. Dominik Denk iz Univerzitetske bolnice u Frankfurtu kaže da je njihovo otkriće veoma uzbudljivo jer fokus nije na tumorskoj ćeliji već na imunološkom sistemu, prirodnoj odbrani od raka.


U stvarnosti pacijenata sa kolorektalnim tumorom još uvek nedostaju pouzdani terapijski pristupi. Unapređenjem kombinovane terapije sa postojećim imunoterapijama, ova studija otvara značajne nove mogućnosti za kliničku primenu. Nadamo se da ćemo ovo iskoristiti za održivo poboljšanje u lečenju raka debelog creva, kao i drugih vrsta tumora - rekao je dr. Denk.

Terapeutski potencijal urolitina Naučnici su pokazali terapeutski potencijal urolitina A na dva načina. Urolitin A se može uneti u telo korišćenjem nara kao hrane u pretkliničkom modelu, koji ograničava rast tumora i čak deluje sinergistički sa postojećom imunoterapijom.

S druge strane, prednosti urolitina A su takođe primećene na ljudskim T ćelijama u laboratoriji. In vitro tretman sa urolitinom A podmlađuje ljudske T ćelije tako što proizvodi T memorijske matične ćelije – moćne imune matične ćelije koje, zbog svoje sposobnosti podele, kontinuirano snabdevaju imuni sistem podmlađenim T ćelijama.

Na osnovu ovih nalaza, naučnici planiraju da koriste urolitin A u kliničkim ispitivanjima terapija za osobe sa rakom debelog creva. Prof. Greten, koja je i portparol Instituta za rak u Frankfurtu, kaže da je ova studija još jednom pokazala koliko su uspešni interdisciplinarni pristupi Frankfurtskog instituta za rak.

- Izuzetno smo zadovoljni što ćemo naše rezultate vrlo brzo prevesti u kliničku primenu i radujemo se kliničkim ispitivanjima koja su pred nama - zaključio je on.

Tako moćan


Šipak je bogat izvor flavonoida, selena, magnezijuma i vitamina iz grupe E, A i B kompleksa. Pomaže u snižavanju krvnog pritiska, holesterola, stimuliše prostatu, ali i povećava plodnost kod žena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading