EVO ŠTA ZNAČI  POJAČAN “SMRAD” STOPALA Stručnjaci tvrde da nam se gasi jedan organ
Foto: Shutterstock

Telo uvek pokazuje ako nešto nije u redu. Zato lekari savetuju da, pre svega, pažljivo slušamo šta nam telo poručuje. Neprijatan miris može biti pokazatelj da nešto nije u redu sa našim zdravljem. Zato obratite pažnju na alarme bolesti.

Jetra je ključni organ digestivnog sistema i štiti telo od intoksikacije. Postoji oko 100 vrsta bolesti jetre, koje svake godine odnesu stotine hiljada života. I mnoge bolesti jetre nemaju simptome u ranim fazama. Međutim, stručnjaci upozoravaju na znakove koji ukazuju na problem sa jetrom, kao što su neprijatna mirisna stopala i loš zadah.

Ljudska koža obavlja ne samo zaštitnu, već i regulatornu funkciju: metabolički proizvodi i toksini se izlučuju iz tela kroz znojne žlezde. Sa oštećenjem jetre, toksini počinju da se akumuliraju u telu, poremećen je protok krvi, što utiče na funkcionalnost bubrega. U slučaju poremećene funkcije bubrega, telo počinje da nadoknađuje nedovoljno izlučivanje štetnih materija zbog znojnih žlezda. Više toksina ulazi u kožu, a znoj počinje da miriše oštar i neprijatan.

Pre svega, ovaj miris dolazi iz stopala. A otečene noge su alarm za posetu lekaru, jer mogu da ukažu da jetra ne može da stvori dovoljno proteina u krvi. Formiranje paučinastih vena na nogama, malih smeđih mrlja ili područja kože sa jakim crvenilom (eritemom) takođe signaliziraju probleme sa jetrom.

Eritem može biti posledica patoloških promena na jetri, autoimunog ili virusnog hepatitisa i ciroze. Međutim, ovi simptomi nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze, oni su samo alarm da se obratite lekaru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading