OSTAVITE PRIBOR Otkriveno da je bolje hranu jesti rukama, evo zbog čega
Foto: Shutterstock

Nema osobe koja nije jela picu ili sendvič rukama, osim u nekim restoranima kada pravila ponašanja nalažu da bi ipak bilo bolje i kulturnije da se koristi pribor.

Međutim, zaboravite na manire, jer je najnovije istraživanje i to direktno sa Univerziteta u Oksfordu otkrilo da jedenje prstima, bez pribora, pomaže da budemo svesniji šta jedemo, a hranada nam bude ukusnija.

"Mnoga popularna hrana širom sveta se jede rukama, kao što su hamburgeri, pice, takosi, tortilje, pileća krilca, pa zašto se tako ne bi jela i druga hrana. Pribor vam zapravo smeta i udaljava vas od vaših čula", objasnio je psiholog i profesor sa Oksforda, Čarls Spens.

Ranije je ovaj profesor govorio o tome koliko je i mljackanje prilikom jela zdravije i da nas ne treba biti stid da to radimo. Takođe, još neka dodatna istraživanja su potvrdila zašto neki ljudi obožavaju da jedu rukama i potvrdila su da im je hrana tada dosta ukusnija. Samo dodirivanje hrane usnama navodi mozak da oseti njenu punoću ukusa i mirisa.

Međutim, važno je da ne zaboravite pre svakog jela da detaljno operete ruke, a ukoliko ste negde u pokretu, obrišite ih vlažnom maramicom ili alkoholom i pomažite se salvetama prilikom držanja hrane u rukama.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading